Google povećao emisiju štetnih gasova za 48%

0
31
google-povecao-emisiju-stetnih-gasova-za-48%

PCPress.rs Image

Iako je cilj kompanije Google bio da se emisija štetnih gasova do 2030. godine dovede na nulu, plan polako propada. Najveći krivac je sve veća upotreba AI alata.

PCPress.rs Image

Kada je kompanija Google u pitanju, emisija štetnih gasova se u poslednjih pet godina povećala za 48%. Glavni razlog je sve veći broj data centara koji se grade kako bi se izašlo u susret potrebama sistema veštačke inteligencije. Iz kompanije kažu da ovaj skok utiče na cilj koji su prethodno zacrtali. Tvrde i da se radi na novim rešenjima, mada mnogi u to sumnjaju, budući da se ulaže u velike jezičke modele (LLM) zbog kojih će se graditi novi data centri.

Buduće posledice je teško predvideti, mada povećanje emisije štetnih gasova jasno ukazuje koje bi mogle da budu. Pored Google-a i drugi giganti ulažu milijarde dolara u AI, na primer Amazon i Microsoft. Stručnjaci za klimatske promene ukazuju na sve negativne promene do kojih bi to moglo da dovede. I Microsoft je priznao da se količina štetni gasova koje emituje od 2020. godine povećala za trećinu, opet zbog izgradnje data centara.

Potrošnja električne energije se u Google data centrima tokom 2023. godine povećala za 17%, što znači da čini između 7 i 10% od ukupne potrošnje koju prave svi data centri na svetu. Pored toga su trošili i 17% više vode nego prethodnih godina, pa je sve više onih koji sumnjaju da će uspeti da emisiju štetnih gasova do 2030. godine spuste na nulu, ili ispod nule.

Izvor: Ars Technica

SBB


Tagovi: , , , , , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.