Google plaća 350 miliona dolara za rešavanje tužbe akcionara

0
77
google-placa-350-miliona-dolara-za-resavanje-tuzbe-akcionara

PC Press Studio

PCPress.rs Image

Google je prihvatio da plati 350 miliona dolara kako bi rešio tužbu akcionara u vezi sa sigurnosnim propustom na sada već ugašenoj društvenoj mreži Google+.

PCPress.rs Image

Google je krio softverski propust mesecima

Preliminarni sporazum podnet je federalnom sudu u San Francisku nakon više od godinu dana posredovanja. Sada je potrebno samo zvanično odobrenje suda.

Google je navodno do marta 2018.godine znao sve o softverskom propustu koji je tri godine izlagao lične podatke korisnika Google+ mreže. Međutim, Google je taj problem sakrio mesecima dok je javno isticao svoju posvećenost sigurnosti podataka.

Akcionari su naveli da je Google strahovao da bi ga otkrivanje izložilo regulatornoj i javnoj kontroli sličnoj onoj koju je Facebook dobio nakon što je londonska Cambridge Analytica koristila podatke njegovih korisnika za izbore u SAD-u 2016. godine.

Prema tužbi, akcije Alphabet-a, pale su nekoliko puta kako su se pojavile vesti o propustu, uništavajući desetine milijardi dolara tržišne vrednosti.

Tužbu je predvodio blagajnik James A. Dioss u ime državnog penzionog fonda koji je posedovao akcije Alphabet-a. Obuhvaćeni su akcionari Alphabet-a od 23. aprila 2018.godine do 30. aprila 2019.godine.

Google je negirao krivicu u saglasnosti da se poravna i nije pronašao dokaz da su podaci zloupotrebljeni.

Portparol kompanije je naveo: “Redovno identifikujemo i rešavamo softverske probleme. Otkrivamo informacije o njima i ozbiljno shvatamo ove probleme. Ova stvar se odnosi na proizvod koji više ne postoji i zadovoljni smo što je rešena.”

Takođe, kompanija je postigla poravnanje u vrednosti od 7,5 miliona dolara sa korisnicima Google+ mreže u 2020. godini. Tokom 2020.godine, drugi sudija je odbacio slučaj akcionara, ali je 9. okružni sud SAD-a obnovio postupak 2021. godine.

Prema sudskog dokumentaciji, advokati akcionara mogu tražiti do 66,5 miliona dolara naknade iz poravnanja.

Poravnanje je otkriveno 5 nedelja nakon što je Google okončao sudski spor u kojem se tvrdilo da je tajno pratio internet korisnike koji su mislili da su njihove pretrage privatne. Uslovi tog sporazuma još nisu objavljeni.

Izvor: Reuters

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.