Google nije uspio poništiti presudu EU o Androidu

0
48

Google nije uspio uvjeriti Opći sud EU da poništi odluku Europske komisije o antitrustovskom slučaju protiv Androida i njegovu odluku da se kompaniji izrekne kazna od 4,3 milijarde eura. Opći sud potvrdio je prvotnu presudu Komisije iz 2018. da je Google iskoristio svoj dominantan položaj na tržištu kako bi nametnuo ograničenja proizvođačima koji proizvode Android telefone i tablete. Međutim, malo je smanjio kaznu, odlučivši da je 4,125 milijardi eura primjereniji iznos.

Komisija je prethodno utvrdila da je Google postupio nezakonito tako što je proizvođačima Androida postavio obvezu predinstaliranja njegovih aplikacija i tražilice. Time je, kako kaže Komisija, tvrtka uspjela "zacementirati svoju dominantnu poziciju u općem internet pretraživanju". Otprilike 80 posto pametnih uređaja u Europi od srpnja 2018. pokretalo je Android OS, a ljudi su obično zadovoljni zadanim opcijama koje su im dane.

To je velika stvar prema FairSearchu, skupini organizacija koje lobiraju protiv Googleove dominacije u pretraživanju i izvornom tužitelju u slučaju, jer se Googleova tražilica unovčava plaćenim oglašavanjem. Tehnološki div većinu svog novca zarađuje od online oglasa, pa je njegov prihod od oglasa u 2021. godini iznosio 209,49 milijardi dolara. FairSearch je također rekao da time što proizvođače Android uređaja obvezuju na instaliranje njegovih aplikacija i tražilice, Google uskraćuje konkurentima priliku da se pošteno natječu.

Opći sud također se složio s Komisijom kada su u pitanju sporazumi protiv fragmentacije koje proizvođači Androida moraju potpisati s Googleom.

Čitavu presudu Općeg suda protiv Googlea i Alphabeta možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article