Waymo je tvrtka čija je krovna kompanija Alphabet, a čiji je osnovni kreator bio Google. Radi se o tvrtki koja je zadužena za proizvodnju i testiranje sustava autonomne vožnje, odnosno autonomnih automobila. Waymo pametni automobili već su jedno vrijeme na cestama u Phoenixu i čini se kako su se dosadašnja testiranja autonomnih vozila pokazala izrazito uspješnima. Sve to potaknulo je Waymo da krene u nabavku novih autonomnih automobila kako bi svoje testiranje mogao proširiti i na ostale gradove.

Google je bio jedan od pionira što se tiče razvoja ideje autonomnih vozila. Svi se vrlo vjerojatno sjećamo onih njihovih malenih vozila s raznim kamerama koja su zapravo otvorila Pandorinu kutiju zvanu ‘autonomna vozila’. Danas na razvoju takvih vozila rade mnoge kompanije i za očekivati je kako će se u narednim godinama početi događati određena ekspanzija koja će u potpunosti promijeniti svijet auto industrije i način putovanja.

waymo-google

Ideja da računalo u potpunosti upravlja automobilom prije desetak godina možda nam je zvučala futuristički, no danas se takva vozila već nalaze na prometnicama i uspješno prevoze putnike na razne destinacije. Prema nekim informacijama Waymo sustav autonomnog prijevoza već bi ove godine mogao postati javan i kao takav pokrenuti lavinu promjena u svijetu autoprijevozništva.

Waymo je od Chryslera naručio tisuće pametnih autonomnih automobila, koji bi u skorašnjem roku trebali početi prometovati cestama. Tako bi krajnji korisnik putem aplikacije samo trebao pozvati vozilo, koji bi se dovezlo samo i odvezlo vas na željenu destinaciju bez vozača. Ipak, ovo ‘bez vozača’ treba uzimati za sada s rezervom jer zakonski okvir ne dopušta još uvijek takvu vožnju te će za sada vozači još uvijek morati sjediti u automobilu. Jasno, krajnji je cilj eliminirati vozača iz automobila, ali i upravljačke komande jer za njima više neće biti potrebe.

Iako je Waymo ovom narudžbom pokrenuo vrlo vjerojatno jednu novu eru, valja napomenuti kako ni konkurencija ne spava. Uber je nedavno također nagovijestio kako će kupiti čak 24 tisuće autonomnih automobila koji bi se trebali pojaviti na cestama i čiji bi rad u potpunosti bio ovisan samo o njihovoj aplikaciji. Njihova testiranja također su u tijeku i za sada sve protječe dobro. Iako se radi o konkurentima, treba napomenuti da je Google bio investitor u Uber tako da i ondje ima svoj udio.

Piše: M.Ž.

Article source: http://pcchip.hr/elektricna-vozila/google-narucio-tisuce-novih-autonomnih-vozila-i-krece-u-osvajanje-trzista/