Google najavio velike promene vezane za Android

Zaboravite nove kolačiće, keksićei lizalice, s novom verzijom Android se okreće tradicionalnom načinu imenovanja softvera – ove godine to je Android 10.

Nema više “slatkog” Androida te je Google nakon deset godina odustao od dosadašnjeg načina imenovanja svog mobilnog operativnog sistema. Ime svake verzije Androida tokom poslednjih desetak godina uključivalo je reči poput Pie, Lollipop, Oreo itd., ali od ove godine Google pojednostavljuje način imenovanja softvera te će verzija koja će se uskoro pojaviti na tržištu nositi ime Android 10 (sledeće godine to će biti Android 11 itd.).

Kao razlog promene iz Googlea navode činjenici što im je, kao globalnom brendu, važno da imena OS-a na svim tržištima budu jasna i poznata, što do sada nije bio slučaj jer su se dosadašnje verzije imenovale na engleskom jeziku pa mnogima u drugim zemljama širom sveta imena poput cupcakea, marshmallowsa i drugih nisu previše značila i nisu bila jasna.

Novi način imenovanja nije jedina promena vezana uz Googleov mobilni operativni sistem te nova verzija Androida dolazi i s novim logom koji možete videti u priloženom video zapisu, a za koji ekipa u Googleu kaže da je “više moderan i pristupačan”. Ono što se nije promenilo jeste mali zeleni robot koji je i dalje deo loga Androida i to se nikada ne bi trebalo promeniti, barem prema Audei Gandon, globalnoj direktorici za brend Android: “Robot je ono što Android čini posebnim. Čini ga ljudskim, zabavnim i pristupačnim”.

Juče smo, dakle, saznali ime nove verzije Androida kao promene logotipa, ali i dalje nismo saznali tačan datum kada će softver biti dostupan te ćemo, čini se, morati sačekati još nekoliko nedelja, a možda i više. U Androidu 10 glavni naglasak stavljen je na privatnost i sigurnost korisnika, inovacije poput podrške za savitljive ekrane, pametne akcije, tamne teme, brže sigurnosne nadogradnje, mogućnost stišavanja pojedinih aplikacija kako bi se mogli fokusirati na posao itd.

The post Google najavio velike promene vezane za Android appeared first on ITmagazin.

Original Article