Google menja način funkcionisanja Androida u Indiji

0
62
google-menja-nacin-funkcionisanja-androida-u-indiji

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Korisnici će moći da izaberu svoj podrazumevani pretraživač i deinstaliraju Google aplikacije.

PCPress.rs Image

Velike promene za korisnike Androida u Indiji

Prošle nedelje propao je i poslednji pokušaj da se blokira značajna odluka indijskih regulatora o Androidu. Google je sada detaljno objasnio kako će se njegov mobilni operativni sistem promeniti kako bi se prilagodio nalozima Komisije za konkurenciju u Indiji. Google navodi da će korisnicima Android-a u Indiji dati opciju da odluče o podrazumevanom pretraživaču svog uređaja „preko ekrana izbora“ koji se pojavljuje kada se prvi put podešava novi uređaj.

Zatim, od sledećeg meseca, sve aplikacije i igre preuzete iz Play prodavnice će podržavati opcije naplate trećih strana. Tako će programerima biti omogućeno da zaobiđu Google-ove naknade za kupovine u aplikaciji. Takođe, kompanija će dozvoliti korisnicima da deinstaliraju podrazumevane Google aplikacije koje dolaze sa novim uređajima.

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) je prošlog oktobra kaznila Google sa 162 miliona dolara. Komisija je navela da je kompanija zloupotrebila svoju „dominantnu poziciju“ u pretrazi, video zapisima i vebu kako bi nepravedno stavila konkurente u nepovoljniji položaj.

Google očekuju i kazne zbog monopola u digitalnom oglašavanju

Osim što će promeniti ono što indijski korisnici mogu da očekuju od Android-a, nove promene će preoblikovati odnos kompanije sa proizvođačima. Kompanija je saopštila da će dozvoliti proizvođačima originalne opreme da licenciraju pojedinačne podrazumevane aplikacije za prethodno instaliranje na njihovim uređajima. Kompanija će takođe ažurirati zahteve za kompatibilnost Android-a kako bi bolje podržala varijante otvorenih operativnih sistema.

Naravno, Google nije oduševljen promenama koje je morao da prihvati kako bi se prilagodio nalozima CCI-ja. „Implementacija ovih promena širom ekosistema biće složen proces i zahtevaće značajan rad. Biće potreban veliki napor partnera, proizvođača originalne opreme (OEM) i programera“, saopštila je kompanija. U međuvremenu, kompanija planira da „s poštovanjem uloži žalbu na određene odluke CCI-ja“. „Ozbiljno shvatamo našu posvećenost poštovanju lokalnih zakona i propisa u Indiji“, navodi Google.

Google je pokušao da ublaži regulatore i izbegne ovu vrstu promena uvođenjem pilot programa. Pilot program se zasnivao na izborima korisnika i omogućavao programerima da implementiraju alternativne sisteme kupovine u aplikacijama u okviru svojih aplikacija. Takođe, američko Ministarstvo pravde tužilo je kompaniju zbog zloupotrebe u digitalnom oglašavanju. Sjedinjenje Države navode da je monopol pokvario legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.