Google informiše korisnike o prikupljanju podataka u Chrome pretraživaču

0
75
google-informise-korisnike-o-prikupljanju-podataka-u-chrome-pretrazivacu

Summary

Google je nedavno saopštio da prikuplja određene informacije od korisnika koji koriste Chrome pretraživač u anonimnom režimu, poznatom kao Incognito mode. Iako su korisnici verovali da će ova opcija obaviti njihovu privatnost, ipak se ispostavilo da Google prikuplja podatke o […]

Google informiše korisnike o prikupljanju podataka u Chrome pretraživaču

Google je nedavno saopštio da prikuplja određene informacije od korisnika koji koriste Chrome pretraživač u anonimnom režimu, poznatom kao Incognito mode. Iako su korisnici verovali da će ova opcija obaviti njihovu privatnost, ipak se ispostavilo da Google prikuplja podatke o preuzimanjima, obeleživačima i listama za čitanje.

Male poruke će se uskoro početi pojavljivati kada korisnici pokušaju da koriste Incognito režim, informišući ih da drugi korisnici koji koriste isti uređaj neće moći videti njihovu aktivnost. Međutim, ovi podaci će biti sačuvani na Google serverima.

Ovo saopštenje izazvalo je neke kontroverze u vezi sa privatnošću korisnika. Mnogi su bili uvereni da je Incognito mode siguran način da se pretražuju i pregledaju veb stranice bez da Google ili druge strane dobiju pristup njihovim podacima.

Iako Google tvrdi da je prikupljanje ovih informacija deo rutinske analize podataka i poboljšanja korisničkog iskustva, mnogi korisnici su zabrinuti zbog veće transparentnosti i zaštite njihovih podataka.

Ova situacija takođe ukazuje na značajnu važnost edukacije korisnika o načinu na koji se njihovi podaci koriste i skladište. Bez obzira na to koju opciju ili režim koriste, korisnici bi trebali biti svesni da nije moguće potpuno sakriti svoju aktivnost na internetu.

U svetlu ovih novih informacija, korisnicima se savetuje da budu oprezni prilikom korišćenja Chrome pretraživača i da razmotre alternative koje im mogu pružiti viši nivo privatnosti. Takođe je neophodno da se ozbiljno razgovara o zaštiti podataka i postavljanju jasnijih pravila u vezi sa prikupljanjem podataka od strane tehnoloških kompanija.

Česta pitanja:

1. Šta je Incognito režim u Chrome pretraživaču?

2. Kako korisnici mogu koristiti Incognito režim?

3. Kako je Google prikupljao podatke od korisnika u Incognito režimu?

4. Koje informacije je Google prikupljao?

5. Da li su ti podaci bili potpuno anonimni ili je bilo moguće identifikovati korisnike?

6. Šta se dešava sa podacima prikupljenim u Incognito režimu?

7. Kako će korisnici biti obavešteni o tome da se prikupljaju informacije u Incognito režimu?

8. Da li će korišćenje Incognito režima potpuno sakriti aktivnost korisnika od drugih?

9. Šta je privatnost podataka i zašto je važna?

10. Koji su mogući načini zaštite privatnosti prilikom korišćenja Chrome pretraživača?

Definicije:

– Incognito režim: Opcija u Chrome pretraživaču koja omogućuje korisnicima da pretražuju i pregledaju veb stranice bez da se njihova aktivnost beleži u istoriji pretraživača i kolačićima.

– Prikupljanje podataka: Akcija prikupljanja informacija od korisnika putem različitih tehnologija i alata, sa ciljem da se analiziraju, koriste ili skladište.

– Transparentnost: Kvalitet informacija koje su dostupne korisnicima o tome kako se njihovi podaci koriste i skladište od strane tehnoloških kompanija.

– Privatnost podataka: Pravo korisnika da kontroliraju pristup, korišćenje i skladištenje njihovih ličnih podataka od strane trećih lica.

Predloženi linkovi:

1. Google – Glavna stranica Google pretraživača.

2. Chrome – Zvanična stranica Chrome pretraživača.

3. Privacy Tools – Vodič za zaštitu privatnosti na internetu.

4. Electronic Frontier Foundation (EFF) – Organizacija koja se bavi zaštitom privatnosti i slobode na internetu.

5. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – Zvanična stranica Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Read More