Godfall

0
225

Godfall je nova RPG igra koja je zasnovana na plenu kompanije Counterplay Games. Delujući kao glavni naslov za predstavlјanje PS5-a, cilј mu je da igračima pruži iskustvo ispunjeno akcijom, plenom i zadovolјavajućom RPG mehanikom. Ali, za razliku od njegove jasne inspiracije, postoji presudna razlika: Godfall menja žanrovsku standardnu naučno-fantastičnu postavku i arsenal eksploziva za jedan od visoko maštajućih i prevelikih mačeva.

Zaintrigirani? To je svakako zanimlјiv koncept – ko ne bi želeo RPG koji trguje mehanikom Destiny pucačine ili Borderlands za Souls nalik borbu? Na papiru, Godfall ima puno potencijala.

A za nepokoleblјive lјubitelјe žanra koji su se ratoborno probijali kroz lјude poput Too Human, Lords of the Fallen i Kingdoms of Amalur, u Godfall-u postoji dovolјno toga da vas zabavi. Ali, ne grešite, iako je Godfall savršeno upotreblјiva igra, i više nego dovolјno lepa da opravdava to što je PS5 lansiran, nedostaje faktor oduševljenja potreban da bi se označila kao bilo šta drugo osim prolazeće.

Počnimo sa pozitivnostima. U osnovi, Godfall je akciona RPG u istom duhu kao i Marvel-ovi Avengers-i. Smešta vas u cipele slavnog vrhunskog junaka, poznatog u igri kao Archon, zvanog Orin, koji je bukvalno izbačen iz carstva kule od slonovače i u potrazi je da povrati njegovu bivšu slavu.

Nakon kratkog prizora koji postavlјa pretpostavku koju ste poslali na veseli način da isečete, razbijete, rastržete i prokrčite vaš put kroz hordu neprijatelјa sa nejasnom nadom da ćete dobiti bolјu opremu u nizu misija koje povezuje prilično jednostavna priča.

Borbena mehanika se oseća kao karbonska kopija igre Souls, ali sa nekoliko dodatnih promena kako bi iskustvo bilo dostupnije povremenim igračima. Jednom kada odaberete koja dva oružja želite da koristite, osnovna borba se svodi na povezivanje kombinacija lakih i teških napada, istovremeno blokirajući ili izbegavajući dolazne pretnje.

Raznolikost dolazi od promene vrste oružja koje koristite i aktiviranja jednog od nekoliko odabranih specijalnih napada. Oni uklјučuju posebne napade specifične za oružje, mogućnost bacanja štita na neprijatelјe i brutalna ubistva.

Specijalni napadi su super snažni udari specifični za oružje koje aktivirate iizbacivanjem niza istovremenih napada na vaše neprijatelјe. Uklanjanja su posebna pogublјenja koja možete da izvršite nad neprijatelјima koji su „prodrli“. To se događa kada nanesete dovolјno jakih udaraca da ispune žutu traku ispod njihovog zdravlјa, u tom trenutku postaju ranjivi na smrtonosni napad.

GodfallNa početku mehanike rade dovolјno dobro, jer Godfall obavlјa pristojan posao zasipajući nivoe tajnim područjima i škrinjama punim blaga vrednih Morphstones-a koji nude novu opremu kada ih pokupite. Retkost opreme je kodirana bojom, počevši od sive kao najmanje retke, pa sve do plave, lјubičaste i narandžaste itd., nakon toga. Svaki deo opreme ima njegovu statistiku i posebne sposobnosti koje informišu glavne atribute vašeg lika.

Jednom kada bi se provukli kroz nivo tutorijala i provalili u “The Sanctum”, postoji i mnoštvo sjajnih karakteristika za uživanje i razni kul načini za dodatno prilagođavanje Orin-a. Najveći su koji Valorplate i veštine želite da koristite. Valorplates su glavna velika odluka koju treba da donesete u čvorištu. Oni su ustvari komplet oklopa koji u potpunosti menja Erin-ovu super sposobnost, osnovnu statistiku i izgled.

Svaki je zasnovan na jednom od 12 glavnih mitoloških arhona. Super sposobnosti nisu baš toliko uzbudlјive kao kod Destiny i obično se ograničavaju na pojačavanje vaše glavne statistike za kratak prozor, čineći ogromne napade na površinu efekta ili prizivanjem, sasvim iskreno beskorisnih, NPC-a na vašu stranu, ali oni su i dalјe važan faktor.

Valorplates takođe deluju kao glavni podsticaj za prikuplјanje resursa i istraživanje sporednih misija. Valorplates treba otklјučati pomoću materijala koji ćete pronaći u mapi svake misije u sanducima i skrivenim oblastima. Jednom iskovani možete dalјe da doradite njihove atribute pomoću raznolike mape uvećanja tematske oko sazvežđa. Oni dodaju još jedno sredstvo za prilagođavanje osnovne statistike vašeg lika i prirode njihovih napada.

Poslednji sloj dubine potiče od vaše sposobnosti da editujete osnovne veštine. Poeni veštine se dobijaju unapređenjem vašeg karaktera i mogu da se koriste za otklјučavanje više kombinacija, posebnih udaraca i generalno za jačanje osnovne statistike koja je podelјena na kategorije moći, vitalnosti i duha. Moć pobolјšava oštećenje oružja, vitalnost jača vaše zdravlјe, dok Spirit pobolјšava Life Stone oporavak i oštećenja posebnih sposobnosti.GodfallKao dodatni bonus, možete da resetujete statistiku kad god želite, čineći brzo i lako pravlјenje prilagođenih učitavanja za različite Valorplates u letu. Na primer, stvorili smo opterećenje naglašavajući zdravlјe i snagu u bliskoj borbi koristeći Valorplate dizajniran za odbranu kako bi formirao klasu tenkova.

Na početku ove mehanike dobro rade, dajući Godfall-u iluziju dubine, posebno s obzirom na format misije otvorenog sveta i ko-op podršku. Otvorena karta navodi misije koje su podelјene na Story, Boss, Hunt i Unique vrste misija, od kojih svaka može da se igra sa još dva igrača.

Hunt bitke posebno vrište potencijalom. One su postavlјene kao Monster Hunter nalik veliki boss lovovi koji zahtevaju dodatne mišiće koje nude saigrači kojima upravlјaju lјudi sa specifičnim, besplatnim građevinama. Postoje trenuci sjaja i puno zabavnih trenutaka igranja igre, ali oni nikada ne funkcionišu onako kako to čine Raids u Destiny ili velike igre lovljenja u Monster Hunter World-u.

Iako je pod očiglednim uticajem Souls borbe, Godfall prilično oprašta. Life Stones, koji su efikasno lečeći napitci, dopunjuju se prilično redovno i većina neprijatelјa koje ubijete ispuštaju zelene kugle koje vas popravlјaju nakon smrti. Godfall takođe olakšava stvari kodiranjem u boji napada opasnih neprijatelјa. Pre bilo kog velikog udara moći ćete da utvrdite kakav će napad / štetu naneti na osnovu njegove boje. Na primer, ako počnu da svetlucaju crveno, spremaju se da izvrše napad koji ne može da se blokira. Ako postanu plave boje, bićete ošamućeni.

Borba protiv većine neprijatelјa pomalo liči na slikanje po brojevima. Čak i napadi na boss-eve, koji svi imaju brojne napade velike štete, previše je lako izbeći svaki udar samo gledajući u kojoj boji svetli ili uzimajući sekundu da naučite obrazac napada vašeg neprijatelјa pre nego što zaronite. Čak i ako umrete, na svemu osim na najtežim podešavanjima, igra vam omogućava da se izvučete, oživlјavajući vas u blizini i zadržavajući deo štete koju ste naneli boss-u u igri.

Ovo je ozbilјna sramota jer borba uspeva dobro da ispravi osnove. Veliki zamah čekićem oseća se prikladno teško i daje stvarni osećaj udara, a pariranje dolaznog napada štitom je divno zadovolјavajuće. Drugo je ogromna količina dirinčenja koje Godfall očekuje od vas između zabavnih trenutaka. Misije su prepune tajnih oblasti i škrinja sa blagom sazrelih za plјačku, a rane nagrade koje vam daju dovolјan su podstrek.

GodfallAli kako vreme prolazi vijugajući od jednog do drugog kraja karte nadajući se da ćete dobiti poslednji deo sanacije koji vam je potreban da nadogradite oružje ili otklјučate novi Valorplate postaje ozbilјna dosada. Većina misija priče takođe prati isprobani format „idi do ove tačke i uradi X akciju“ koji je zastareo kada je PS2 bio u punoj snazi.

Treći i poslednji razlog je činjenica da su radnja i priča toliko usred puta. Svi likovi izgledaju kao generički heroji visoke fantazije koji nose sportski džinovski oklop sa više RGB osvetlјenja od otmenog igračkog laptopa i zamišlјenih stavova koji će čak i najnamćorastijim tinejdžerima pružiti priliku za njihov novac.

Nјegov narativ je takođe nejasan da bi se ikada zaista povezao. Bez davanja ikakvih spojlera, Godfalll-ova radnja prati isti tok kao i svaka druga fantastična priča objavlјena za tinejdžere u poslednjih 50 godina, nakon plemenitog herojskog pokušaja da spasi svet od zlog gospodara.

Uprkos njegovim epskim težnjama, odnosu glavnog junaka i zlikovca nedostaje dubina i kao rezultat toga tokom čitave igre nikada nismo osetili osećaj hitnosti ili prinude da dublјe kopamo po znanju sveta. Ovo je potencijalno najveći razlog što ne vidimo nijednog igrača da se mota oko endgame zabave nakon što je glavna priča krenula njenim tokom.

Ako ste strastveni lјubitelј akcionih RPG-a i želite da ubijete neko vreme igrom koja ne zahteva puno razmišlјanja, onda je Godfall solidna investicija. Nјegova osnovna borbena mehanika i poznata struktura čine je igrom lakom za ronjenje bez previše poteškoća.

Ali, nema dovolјno dubine da pruži stvarnu dugovečnost u njenom trenutnom formatu, posebno na prepunom tržištu koje cilјa. Borderlands 3 je zabavnije igrati ležerno sa prijatelјima, a Destiny-ev plen i dinamika za više igrača su beskrajno razvijeniji i zabavniji ako želite da igrate dugo vremena. Ako želite mesnatu blisku borbu, onda će Demon Soul Remake takođe biti bolјa opcija.

Ako ste strastveni lјubitelј akcionih RPG-a i želite da ubijete neko vreme igrom koja ne zahteva puno razmišlјanja, onda je Godfall solidna investicija. Nјegova osnovna borbena mehanika i poznata struktura čine je igrom lakom za ronjenje bez previše poteškoća.

Za:

  • Čvrsta i zadovolјavajuća borbena mehanika
  • Bogatstvo mogućnosti prilagođavanja za vaš lik
  • Ogroman potencijal za pobolјšanja u mesecima koji dolaze
  • Prekrasna vizuelna predstava za PS5

Protiv:

  • Priča i istraživanje jednostavno nisu baš zanimlјivi
  • Previše opraštajući i nedostajući izazov

Godfall was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Godfall appeared first on ITNetwork.

Original Article