Glasujte za AI Pjesmu Eurovizije

0
12

Kao što vam je već vjerojatno dobro poznato, ovogodišnji izbor za Pjesmu Eurovizije je otkazan. [Hvala Bogu]. No kad već ne morate slušati višednevnu torturu pjesmuljaka lakih nota i nadati se da će Hrvatska ući barem u finale, možete se uključiti u jednu malo drugačiju Euroviziju, natjecanje za europsku pjesmu godine koju je kreirala umjetna inteligencija.

Ovo natjecanje koje vodi nizozemski portal VPRO u suradnji s pružateljem TV i radio usluga NPO pod supervizijom Europske radiodifuzijske unije EBU, omogućuje timovima iz svih država zemalja članica Europske Unije da sudjeluju u izboru za pjesmu godine koja je razvijena uz pomoć AI-a, neuralnih mreža, algoritama strojnog i dubokog učenja uz čim manju ljudsku intervenciju.

Na žalost, na ovogodišnjem natjecanju nema niti jedne hrvatske pjesme, ali vas to ne mora omesti da glasujete za neku od pjesama iz Švicarske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije i jedne gostujuće države s drugog kontinenta, odnosno Australije putem ove poveznice, na kojoj sve te pjesme možete preslušati i dodjeljivati im bodove za glazbu, tekst, originalnost i "eurovizijski dojam" (eurovisiness).

Glasovati možete do 10. svibnja, a proglašenje pobjednika će se održati 12. svibnja 2020.

Svi sudionici su na raspolaganje dobili bazu od 200 istih pjesama koje su u prošlosti sudjelovale na Pjesmi Eurovizije. One su se mogli koristiti za uvježbavanje algoritama umjetne inteligencije, neuralnih mreža i strojnog učenja, ali njihovi se dijelovi nisu smjeli ubacivati u pjesme na ovom natjecanju.

Odabir pjesma za uži izbor je provodio stručni žiri sastavljen od glazbenika, stručnjaka za AI i podatkovnih znanstvenika, koji je prednost dao onima u kojima je umjetna inteligencija imala čim veću ulogu u komponiranju.

Mislimo da je Hrvatska mogla slobodno poslati službenu pjesmu koja je trebala ići na Euroviziju, jer nitko na bi skužio da je nije napravio AI, obzirom da nama zvuči kao da ju je napravio algoritam strojnog učenja koji je koristio bazu pjesama s festivala Opatija 1984.

Original Article