GitHub blokirao ruske korisnike

0
72


Pre nekoliko dana ruski news portal Habr objavio je kako su desetinama ruskih korisnika blokirani GitHub nalozi. GitHub je najveća i najnaprednija globalna razvojna platforma za izgradnju i održavanje softvera, registraciju verzija… Među blokiranima su i Sberbank (https://github.com/Sberbank-Technology, https://github.com/sberbank-ai-lab), Alfa-Bank (https://github.com/alfa-laboratory), i niz drugih kompanija, kao i individualne programere.
Još ranije Sjedinjene Američke Države u sklopu niza sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu , odnosno Ministarstvo finansija SAD potpuno je blokiralo ruske banke Sberbank i Alfa-Bank, najveće privatne banke u Rusiji. Sankcije uključuju zamrzavanje bankovne imovine i nametanje zabrane američkim građanima i tvrtkama da s njima posluju.
Kada GitHub blokira lični nalog, dobija oznaku suspendiranog, a kada blokira korporativni račun, dobija status označenog. Osim toga, prilikom blokiranja korporativnog računa, pristup podacima repozitorija može ostati nekoliko sati. Kada GitHub blokira lični nalog, korisnici odmah gube pristup. Prilikom blokiranja, problemi i zahtevi za povlačenjem prema drugim skladištima podataka nestaju.
Neki sankcioonisani korisnici dobili su e-poruke u kojima se navodi da mogu da upravljaju svojim nalozima. Sankcionisani korisnici mogu da slede veze unutar e-pošte kako bi ispunili žalbu u kojoj se od njih traži da se izjasne o odnosu sa Severnom Korejom, Sirijom, Krimom, LPR-om i DPR-om.
IT vestiOriginal Article