GFX100 IR kamera je specijalna inačica za forenziku

0
76

Fujifilm je lansirao GFX100 IR, specijalnu infracrvenu inačicu svoje 100 megapikselne kamere srednjeg formata GFX100, za koju kažu da je namijenjena korištenju konzervatorima umjetnosti te za potrebe forenzičnog snimanja i znanstvene fotografije, a mogla bi se između ostaloga koristiti za prepoznavanje falsificiranih dokumenata i analiziranje pigmenata boje u umjetničkim slikama starih majstora i povijesnim dokumentima.

"Korištenjem različitih IR filtera ispred objektiva, fotografi mogu odabrati različite valne dužine svjetlosti kako bi otkrili skrivene detalje. Pored toga kamera se uklanjanjem filtera može koristiti kao standardni GFX100 za obično snimanje u boji u vidljivom spektru", navodi Fujifilm u svojem priopćenju, no zasad ne navodi kolika će joj biti cijena.

Uz kameru Fujifilm je izdao i novi firmware za GFX100 u koji stiže nova značajka pod nazivom Pixel Shift Combiner. Ona je u stanju složiti 16 RAW slika u jednu 400 megapikselnu, ukoliko vam fotke od 100 megapiksela nemaju dovoljno detalja.

Ta značajka vjerojatno neće biti od prevelike koristi običnim korisnicima, već je također ponajviše namijenjena forenzici i otkrivanju skrivenih detalja u velikim umjetničkim djelima.

Original Article