Genetičari uzgojili prozirne lignje

0
33

Tim znanstvenika iz Marine Biological Laboratorija (MBL) postigao je prvo izbacivanje gena iz funkcije (gene knockout) u glavonošcu, vrsti lignje pod nazivom Doryteuthis pealeii, što, kako kažu, predstavlja jedan od najvažnijih uspjeha biologije u istraživanju organizama u posljednjih 100 godina.

Znanstvenici Joshua Rosenthal i Karen Crawford, u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology opisuju kako su korištenjem CRISPR-Cas9 metode editiranja gena, u embrijima uspjeli izbaciti pigmentacijski gen koji uklanja pigmentaciju u očima i ćelijama kože (kromatoforama).

Glavonošci imaju najveći mozak među beskralježnjacima i distribuirani živčani sustav koji omogućuje kamufliranje te sposobnost ekstenzivnog rekodiranja vlastite genetske informacije unutar mRNK, što ih čini vrlo zanimljivim za istraživanja u raznim područjima, uključujući medicinu, robotiku, znanost materijala i umjetnu inteligenciju.

Sposobnost izbacivanja gena za testiranje njegove funkcije važan je korak u razvoju glavonožaca za biološka istraživanja i povećanje šačice vrsta koje trenutno dominiraju genetskim istraživanjima, poput voćnih mušica, zebra ribica i miševa.

Nitko od znanstvenika vjerojatno ne razmišlja o kulinarstvu, ali mi si možemo priuštiti reći da bismo voljeli vidjeti prozirne lignje na tanjuru.

Original Article