Gembird WNP-RP300-01

Sa Gembirdom imamo veoma dugu i jako dobru saradnju s obzirom da nam je kompanija do sada obezbedila veliki broj uređaja koje smo imali prilike da testiramo. Tu mogu da se nađu mnogobrojni uređaji koji nisu toliko dostupni na tržištu, a bare veoma interesantna i korisna rešenja. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je internet danas zauzeo značajno mesto u životu ljudi, onda je izvor dobre konekcije veoma bitan na šta je takođe pažnju obratila pomenuta kompanija. U tom svojstvu, pojavili su se takozvani WiFi ripiteri (repeater), a upravo takav uređaj smo testirali. Reč je o Gembird WNP-RP300-01.

Kutija u kojoj nam je uređaj isporučen je jako mala, a koncept izrade je isti kao i za svaki Gembird model. Dakle kartonska kutija crveno-bele boje koja je ispunjena slikama uređaja, instrukcijama u vidu teksta i slika, a tu su i tehničke specifikacije sa oznakom samog brenda. Što se tiče sadržaja kutije, nema puno toga da se kaže. Kako je reč o veoma jednostavnom uređaju, sem ripitera nema nikakvih tehničkih dodataka koji su neophodni za rad. Jedino smo zatekli jedno uputstvo za upotrebu pored uređaja i to je sve.

Gembird WNP-RP300-01

Ripiteri su po prirodi jako mali uređaji, stoga ni ovaj indication nije iz toga izuzet. Karakteriše ih minimalistički dizajn koji je odmah spreman na upotrebu. Ripiter se uključuje u klasičan utikač na zidu, stoga je sa zadnje strane smešten konektor za uključivanje na izvor energije. Sa suprotne strane tj. gornje nalazi se trademark kompanije koji je ispisan sivom bojom dok je prednja strana uokvirena sivom trakom ispod koje su LED diode. Sa donje strane se nalazi jedan LAN konektor dok se sa suprotne strane nalazi jedan mali taster za uključivanje uređaja, a nije izostavljen ni taster za WPS/RESET koji se nalazi na bočnoj strani. Kao što smo rekli, vrlo je jednostavan i minimalan po pitanju dizajna, a i sama upotreba je prilično laka. Dimenzije su vrlo masculine i iznose 41x41x67mm uz težinu od svega 45 grama te se vrlo lako prenosi od mesta do mesta.

Gembird WNP-RP300-01

Gembird WNP-RP300-01

No bez obzira na dizajn uređaja, najvažniji delovi su oni koji se nalaze unutra. Da bi uređaj bio kompatibilan sa modernim ruterima neophodni su savremeni protokoli koji bi omogućili dalje širenje WiFi signala koji bi dalje bio kompatibilan sa račnarima, a najviše sa pametnim telefonima. Iz tog razloga podržani su IEEE 802.3, 802.3u, 802.11b/g/n standardi, ali ukratko podržani su svi standardi koje podržaju i pametni telefoni što je najvažnije. Upotreba uređaja je veoma jednostavna, neophodno je samo uključivanje uređaja u neki odgovarajući konektor na zidu do udaljenosti od oko 6 metara od rutera odakle uređaj pojačava domet WiFi signala. Ripiter može da radi u grupi stoga je moguće širenje WiFi signala na više spratova i prostorija, naravno uz nekoliko istih WiFi ripitera. Kao alternativno rešenje za širenje WiFi signala jeste LAN konektor koji se nalazi sa donje strane i njegova brzina je ograničena na 100Mbps dok je maksimalna brzina WiFi signala 300Mbps.

Gembird WNP-RP300-01

Gembird WNP-RP300-01

Što se pokretanja uređaja tiče, nakon uključivanja na izvor napajanja neophodno je povezati uređaj sa ruterom, a zatim podešavanja se vrše putem interent brauzera i to je sve. Kao i svaki WiFi uređaj, ripiteri takođe zahtevaju određen nivo zaštite podataka stoga su ugrađeni poznati WPA, WPA2 i WEP standardi koji vrše zaštitu signala od krađe. Sam rirpiter može da se koristi i kao pojačavač WiFi signala ili kao glavna pristupna tačka, u oba slučaja radi odlično.

 

Zaključak:

Iako ovo nije prvi uređaj ove vrste koji smo testirali, nismo imali razloga da budemo nezadovoljni dobijenim rezultatima. Kvalitet uređaja jeste dobar, mada zbog same prirode uređaja to ne dolazi toliko do izražaja. Ipak hardver uređaja je odličan, podržava novije WiFi standarde, a ima i LAN konektor. Brzina uređaja je odlična, radi baš ono čemu je namenjen, a cena uređaja je oko 2000RSD što jeste pristupačno za jedan uređaj, ali ne i u slučaju da želimo da nabavimo više uređaja radi formiranja jače mreže.

 

Specifikacije:

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://gembird.nl

Article source: https://www.itnetwork.rs/gembird-wnp-rp300-01/