Gears 5

Kažu da se rat nikada ne menja, ali uklanjanje iz titularne serije Gears of War učinilo je čuda za Koaliciju. Uveren i siguran, pun pametnih odluka i modernizacije, Gears 5 je uzvišen paket, bilo da se radi o priči, bezbroj opcija za više igrača ili čak koliko je dostupan za nove i povratničke fanove.

Mislite da znate šta možete da očekujete od Gears-a 5 zbog rada tima na Gears of War 4, i ne bi vas krivili da to osećate. Očekuje vas puno pušaka, brblјanja, skakavaca, eksplozija i neke priče koje ili cenite ili ne. Ne grešite što mislite da je, iskreno rečeno, ali ono što nećete očekivati da je Koalicijina druga pukotina u Gears naslovu najiznenađujuća igra 2019. godine.

Borba ostaje uska, teška i zadovolјavajuća. Nove puške pokreću skalu od vrste „koristi jednom i gotovo“, do oružja koje će postati novi favoriti, i to je dokaz kvaliteta nekih od njih da nećemo da pokvarimo ono što nađete, jer ako ste obožavaoc, i vi ćete stvarati uzbuđene zvuke kada otkrijete određene stvari za sebe.

U skladu sa očekivanjima iz prošlosti, vizuelno Gears 5 nastavlјa trend serije koja je jedna od najbolјe izgledajućih na bilo kojoj konzoli. Dani braon i sive su odavno prošli, jer ovaj univerzum je onaj koji je preporođen živošću i bojom. Posetićete ledeno po lokalima, sablasne laboratorije, pustinje sa crvenim peskom i još mnogo toga, ali oni se rasprsnu sa ekrana. U stvari, neki mračni trenuci koriste tako dobro osvetlјenje preko HDR-a da ćete pomisliti da vidite stvari. Da li je to sakupljačko svetlucavo ili je samo vaš oklop i pouzdan Jack-robot koji je bacio svetlo na senku?

Kombinovanje koliko to lepo izgleda sa zvezdanim zvukom i dobrim parom slušalica čini da celo iskustvo dostigne još jedan nivo. Ledene oluje uništiće zemlјu dok sagnete glavu i pokušate da prođete. Same oluje nisu nove, Sera se dugo raspadala, ali ledene oluje su zastrašujuće; ogromni unapred formirani ledeni stalagmiti guraju bombastični bas u uši i zastrašujuće je. U stvari, jedini problem sa zvukom je taj što će se povremeno muzika za istraživanje slučajno zaustaviti i ponovo pokrenuti. Čudno, ali nešto što verovatno može da se popravi patchem.

Ali kladili bi se da ima više užasnih trenutaka nego inače. Tamne laboratorije koje kriju tamnije tajne, ugošćuju groteskno deformisane Lokust neprijatelјe, nove za vas u borbi. Dizajn svega toga je zapanjujući, od grafita na zidovima do oglasnih ploča sa kredom u naselјu dajući vam informacije o najsvežijoj ribi tog dana. Svaki trenutak je vizuelno sjajan.

Ova modernizacija se proteže i na celu igru. Umesto da je jednostavan, gotovo relikvijska pucačina, ovde imamo samouvereno iskustvo za koje bi neko mogao da posumnja da je preuzeo znake drugih prvih zabavnih igara na drugim konzolama. Unapređujuća, nova verzija Jack-a koja vam omogućava da šokirate neprijatelјe iz pritajenosti, podstaknete sebe da izbegavate štetu ili se prekrivate da se prikradete i nevidlјivo ubijate neprijatelјe: to su stvari koje Gears nikada nije imao, ali poslednja igra se oseća toliko kompletnijom sa ovim dodacima. Uklјučivanje prikrivanja je lagano, ali znači da imate toliko borbenih zagonetki koliko i na bojnim polјima. Uvek možete direktno da napadnete neprijatelјa ako želite da igrate stari stil Gears.

Onda su tu poluotvorene oblasti. Ogromne mape (za Gears) koje možete da istražite i koje vam omogućavaju da radite sporedne misije koje hrane vaše kolekcionarske impulse da nadogradite Jack-a dalјe. Ne morate da učinite ni jednu od njih, ali one će vas dovesti do vrhunskih sposobnosti za vašeg prijatelјa robota, koji će borbu učiniti dublјom i pružiti vam više mogućnosti. Delovi seta su naravno fenomenalni, ali činjenica da imate više mogućnosti od kotrlјanja za prikrivanje, trčanje na putu i pucnjave, koji su tako impresivni.

Postoje trenuci tišine dok istražujete na brodu, dok lutate po zemlјi tražeći stvari. Ponekad je lako da se zaboravi da se vodi rat dok vetar hvata jedra i skida vas sa skoka. Možete čak i da ukradete dva dodatna oružja na skifu za kasnije, što znači da nikada nećete biti bez najbolјeg oružja: torque bow-a. Čak i staro oružje ima posebne verzije relikvija koje možete da pronađete, a ove je vredno isplati potražiti: relikt duge slike daje vam dva hica po ponovnom punjenju ako pogodite savršeno aktivno ponovno punjenje, što je neverovatno.

Sve to nadovezuje se na osećaj tako pametnog. Koalicija je uzela volјenu seriju i utisnula svoj pečat na nju na način koji se oseća kao uzvišena evolucija. Ne radi se više o Fenix dečacima, iako oni rade jako karakteristike. Nastavlja se je tamo gde su stali Gears of War 4, ali priča emocionalniju priču sa nekim zaokretima koji će vas naterati da nagađate. Daleko je duži od bilo kojeg prethodnog naslova u seriji, a verovatno će vam trebati najmanje dvanaest sati da se probijete, pa čak i tada ćete imati opcionalne zadatke koji bi taj broj mogli da povećaju. Važna stvar je da se igra nikada ne vuče.

Multiplayer se takođe oseća podobno za pucanje. Horde mod je ponovo nadograđen sa novim likovima u stilu heroja. Kait može da koristi ogrtač da postane nevidlјiv, Britanac Fahz može da pokrene svog Ult-a da vidi kroz zidove, a ako igrate kao Jack, možete čak i da preuzmete kontrolu nad neprijatelјem da pomognete svom timu – ali svi imaju nešto i to menja Hordu na bolјe.

Versus je tesan kao i uvek s puno dobro dizajniranih mapa koje su simetrične, ali se ne osećaju uvek. I dok ravnoteža menja u izmenama muliplayer igrama tokom vremena, sada se puška oseća ublaženom. Svi volimo da skačemo oko zaklona i slepo ispalimo metak, ali koplјanici se sada osećaju kao da imaju snagu zaustavlјanja kakvu su uvek trebali da imaju.

Reprodukovano kako i zvuči, ovde ima za svakoga ponešto. Želite hardcore multiplayer? Puno je toga za vas. Ne želite da imate bilo kakve veze sa takmičarskim mečevima? Nema problema, pokrenite novi Escape mod ili Horde. Čak je i kampanja ponovlјiva i trajaće vam neko vreme zahvalјujući mnoštvu kolekcionarskih predmeta u ponudi, a tu su i veće poteškoće.

Iako postoji određena misija koja se oseća kao loše savetovana, ostavljeni smo da se češemo po glavi šta bi još više mogla da učini Koalicija. Postoje maleni pogrešni koraci, poput vrlo internetske fraze koja se koristi u kampanji, koja nema smisla i ne oseća se priličnom, ali to je jednostavna rečenica i Gears 5 daje toliko u svakom odelјenju da je teško da se ostane besan.

Ova igra je kompaniji Gears of War i Xbox-u ono što je 2018. bio God of War za Sony. To je bombastičan, ali srdačan ulazak u volјenu seriju; predivan je, zvuči sjajno, igra sjajno – odjednom je izlog za vrhunski hardver koji je dostupan i za to mesto gde bi Xbox mogao da krene sa svojom sledećom konzolom i igrama koje ćemo videti na njemu. Jedno je sigurno, ali to je za fanove. Ako niste mislili da vam treba još jedan Gears of War, pogrešili ste. Gears 5 stoji visoko kao jedna od najbolјih igara godine. Barnstorming uspeh i suštinski prvi naslov Xbox One koji je očajnički bio potreban. Dobro odigrano, Koalicijo.

Gears 5 was last modified: septembar 17th, 2019 by ITN Team

The post Gears 5 appeared first on ITNetwork.

Original Article