Game Builder Garage

0
445

Game Builder Garage je iznenađujuće složen za Nintendo igru. On može da bude neodolјiv i težak, i sigurno s vremena na vreme lako može da dovede do frustracije. Ali… to je dizajn igre, zar ne? Kada je reč o davanju početnicima pregled procesa izgradnje igre na zabavan, edukativan način, Game Builder Garage bi mogao da bude jedan od najbolјih napora do sada.
Obećanje da ćete naučiti da pravite igre od tima u Nintendo-u je naravno izuzetno primamlјivo, jer ko zna više o medijumu od tamošnjih mađioničara? Ovi lјudi su napravili Mario-a.

U stvarnom smislu, Game Builder Garage nije se pojavio niotkuda. Tematski je to prirodna evolucija ideja o stvaranju korisnika izraženih u Mario Maker-u, a u stvarnosti je direktni naslednik nekih alata sa kojima eksperimentišu Nintendo Labo igre. Labo je predstavio Toy-Con Garage, gde biste mogli da koristite lagano programiranje da oživite vaše kartonske kreacije malim igrama. Vizuelni stil Toy-Con Garage nastavlјa se ovde, kao i ime – ali je umesto toga postavlјen u potpuno opremlјenom paketu za kreiranje video igara koji se takođe oseća kao nešto poput Sony i Media Molecule-ovog Dreams.

Game Builder Garage se, međutim, oseća usredsređenije oko stvaranja nego da doživlјava rad drugih. U igri nema ugrađenih funkcija za delјenje ili otkrivanje. Umesto toga, jedini način da preuzmete kreacije drugih je traženje spolјnih postova o kul kreacijama kroz stvari poput #GameBuilderGarage oznake na twitter-u ili sa GBG subreddit-a; odatle možete da izvučete kodove za preuzimanje koji vam, kada se ubace u mašinu, omogućavaju da igrate kreacije drugih. Ovo se čini prilično jednostavnim i granično ciničnim načinom da se spreči da Nintendo bude odgovoran za sadržaj tuđih igara – i dok je to nekako sranje, to ne umanjuje previše iskustvo – jer zaista je sve u stvarnosti.

To je toliko slučaj, u stvari, da Game Builder Garage čak ne isporučuje ni primere igara za igranje. Mario Maker je došao sa unapred izgrađenim nivoima od Nintendo-a – a ovo nema ništa. Umesto toga, postoji sedam tutorijala, svaki sa eskalirajućim poteškoćom i složenošću, i svaki će imati za rezultat određeni žanrom i vrstu igre, kao da je dizajnirao Nintendo.Game Builder GarageUčite radeći – pa ako želite da igrate Nintendo-ove demonstracije kako biste na osnovnom nivou pokazali za šta je sve sposoban Game Builder Garage, moraćete da ih sami napravite. To je slično kao sastavlјanje Lego seta, gde sledite uputstva korak po korak, ali polako počinjete da uzbuđeno predviđate sledeće korake kako vaše razumevanje alata raste. Ne možete da se oslobodite lekcije ni u jednom trenutku do kraja, gde vas Game Builder Garage podstiče da dodate lični pečat – ali naravno možete da primenite lekcije naučene u svakoj od vaših kreacija ili koristite Nintendo-ove ideje za igre kao osnovu za izgradnju nečega daleko složenijeg.Ako bez problema sledite uputstva, popunjavanje svih sedam lekcija i interaktivni kvizovi za proveru razumevanja između njih trebalo bi da imaju oko deset sati sadržaja, a odatle možete da skočite u stvaranje vaših sopstvenih igara.

Game Builder GarageSet alata koji vam stoji na raspolaganju daje tipični Nintendo preokret, pri čemu svaki pojedinačni element u igri dobija njegov karakter. Dugme za resetovanje je tužna, depresivna duša koja, na primer, neprestano želi prekid, dok se dugmad za akciju poskakuju, želјni pojedinci koji očajnički žele da budu zakucani tokom igranja. Umesto učenja i pisanja koda, sve je u vezi sa vezama između ovih različitih pojedinaca, koji su u igri poznati kao Nodon.Game Builder GarageSvaki Node(on) može da bude povezan sa drugima i do završetka vaše radne igre na kraju ćete dobiti zbunjujuću paukovu mrežu veza – ali ako sledite lekcije i obratite pažnju, shvatićete šta svaka veza znači. Game Builder Garage je kao da ste operator u Matrix-u; u početku je ono što je na ekranu prilična glupost, ali nakon nekog vremena jednostavno ćete videti pravo značenje. Za dete sa pravim načinom razmišlјanja, lako bi mogli da vidimo da je ova igra katalizator, glavni životni događaj koji ih šalјe na put učenja kako bi postalo programer igara. Za odraslu osobu koja je oduvek težila, ovde postoji dovolјno dubine da udovolјi njenoj radoznalosti i oporezivanju mozga.

Ono što može da se postigne ovim alatima već je impresivno; 2D side-scroller-i, 3D trkačke igre, pa čak i potpuno razvijeni 3D platformeri. Alati za teksturisanje omogućavaju vam da napravite detalјne elemente ili jednostavno radite u okviru jednostavnijih ograničenja, a već imamo lјude koji masovno grade klonove klasičnih igara i originalne nove ideje samo nakon nekoliko dana od izlaska.

Tačno je da ono što se ovde nudi nikada neće dozvoliti tako produblјene kreacije kao Dreams ili zaista detalјni PC alati, ali ovde postoji i paklena složenost – nešto što Nintnedo tiho priznaje dodavanjem pune tastature izvan karaktera i podrške za miš. Kada započnete izgradnju i vidite kako se stvari slažu, Game Builder Garage čini se nagrađivanjem onog iskustva koje dolazi.

Čini mi se da je sve ipak u građenju. Nedostatak alata za delјenje donekle umanjuje koliko je impresivan paket za kreiranje – mada je barem prisutna mogućnost zajedničkog delјenja putem kodova za preuzimanje. Čak i ako se ne dokažete da ste stvaralac, nudiće se mnoštvo genijalnih stvari – samo ćete morati da imate PC ili telefon pored vašeg Switch-a da biste ih pronašli.

Čini se da Game Builder Garage želi da prikaže kako izgleda praviti igru, mada na jednostavniji način. Ponekad je izazovno do te mere da izaziva glavobolјu. Nepopustlјivo je komplikovano. Kada shvatite, to je zabavno, magično i neverovatno korisno

Game Builder Garage was last modified: 15 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Game Builder Garage appeared first on ITNetwork.

Original Article