Galaxy Note 20: Samsung postaje novi Apple

0
76

Samsungov najnoviji pametni telefon Galaxy Note20 je jedan od najboljih i najskupljih uređaja tvrtke. Prema najnovijem izvještaju analitičara tvrtke Counterpoint Research, taj bi uređaj mogao Samsungu generirati veliku zaradu ukoliko će se prodavati u dovoljnim količinama.

Razlog tome analitičari vide u znatnom smanjenju troškova proizvodnje komponenti za Note20. Komponente u telefonu koji se u prosjeku prodaje za nekih 1.299 dolara, odnosno oko 8.263 kn, koštaju 469 dolara (2.983 kn), a među njima je najskuplji osnovni procesor koji košta 97,20 dolara. Zaslon uređaja Samsung košta 91,50 dolara, dok se za Qualcomm Snapdragon 865+ čip vjeruje da košta 57 dolara.

Sve to zajedno, plus troškovi sastavljanja uređaja i testiranja, kabeli i punjač, ne premašuju trošak veći od 548 dolara, pa sami izračunajte koliko Samsugu ostaje od svakog primjerka koji proda za 1.299 dolara.

U Europi komponente koštaju i manje, jer se kod nas telefon prodaje s jeftinijim Samsungovim Exynos čipom. Mada ova analiza ne uključuje troškove marketinga i istraživanja i razvoja (R&D), analitičari vjeruju da je Galaxy Note20 Samsungu trenutno najveća potencijalna zlatna koka, dakako pod uvjetom da se dobro prodaje.

Ukoliko će prodaja Note20 ići dobro (kako se i očekuje), analitičari vjeruju da će taj uređaj predstavljati Samsungu ono što Appleu predstavlja svaki najjači (i najskuplji) model iPhonea već generacijama.

Original Article