Future of Gaming Consoles: Performance Gains or Higher Prices?

0
77
future-of-gaming-consoles:-performance-gains-or-higher-prices?

Summary

Poznati insajder o kompaniji AMD, Kepler_L2, podelio je svoje mišljenje o budućnosti gejming konzola, izjavivši da će stvari biti „napredovati“ na gore. Ova objava dolazi kao odgovor na izjavu izvršnog direktora kompanije Sony, Hirokija Totokija, o PlayStation 6 konzoli. Kepler_L2 […]

Future of Gaming Consoles: Performance Gains or Higher Prices?

Poznati insajder o kompaniji AMD, Kepler_L2, podelio je svoje mišljenje o budućnosti gejming konzola, izjavivši da će stvari biti „napredovati“ na gore. Ova objava dolazi kao odgovor na izjavu izvršnog direktora kompanije Sony, Hirokija Totokija, o PlayStation 6 konzoli.

Kepler_L2 tvrdi da će cene po tranzistoru porasti sa prelaskom na GAAFET/CFET arhitekturu čipova. To znači da će besplatne uštede troškova, koje su se postizale jednostavnim smanjenjem matrica, biti eliminisane. Buduće konzole će se stoga proizvoditi po višim cenama ili će imati manje poboljšanja performansi kako bi se održali troškovi na prihvatljivom nivou.

Komentari Keplera o budućnosti konzola kao što su PlayStation 6 i sledeća generacija Xbox-a su veoma interesantni, s obzirom na glasine koje se šire o sledećem Microsoft-ovom uređaju. Navodno, sledeća Xbox konzola će biti dostupna u dve varijante SKU-a (Stock Keeping Unit), što proizvođaču omogućava da ponudi različite opcije korisnicima u skladu sa njihovim preferencijama ili budžetom. Tako bi Xbox čak mogao biti ponuđen i u verziji prenosne ručne konzole.

Sa druge strane, prema navodima, sledeća generacija Sony konzole bi trebalo da bude najmoćnija u svojoj generaciji. Međutim, važno je pratiti kako će Sony uskladiti cene sa ovim tehnološkim mogućnostima.

U zaključku, buduće gejming konzole suočiće se sa dilemom – da li ostati u okvirima troškova i pružati manje poboljšanja performansi ili napraviti kompromis i povećati cene kako bi se postigle veće tehničke mogućnosti.

FAQ sekcija:

P1: Šta je GAAFET/CFET arhitektura čipova?

O: GAAFET/CFET (Gate All Around Field Effect Transistor / Composite Field Effect Transistor) je arhitektura čipova koja zamenjuje tradicionalnu FinFET arhitekturu. Ona omogućava bolju kontrolu protoka elektrona i smanjuje curenje struje, što rezultira efikasnijim i bržim procesorima.

P2: Kako će prelazak na GAAFET/CFET arhitekturu uticati na cene konzola?

O: Prema Kepler_L2, prelazak na GAAFET/CFET arhitekturu će dovesti do povećanja cena po tranzistoru. To znači da će proizvodnja konzola biti skuplja, što može rezultirati ili većim cenama za korisnike ili smanjenjem poboljšanja performansi kako bi se održali troškovi na prihvatljivom nivou.

P3: Kakve glasine se šire o sledećoj generaciji Xbox-a?

O: Prema glasinama, sledeća generacija Xbox-a će biti dostupna u dve varijante SKU-a (Stock Keeping Unit), što znači da će proizvođač ponuditi različite opcije korisnicima u skladu sa njihovim preferencijama ili budžetom. Takođe se spekuliše da bi Xbox mogao biti ponuđen u verziji prenosne ručne konzole.

P4: Kako će se Sony uskladiti cene sa tehničkim mogućnostima sledeće generacije konzole?

O: Sledeća generacija Sony konzole bi trebalo da bude najmoćnija u svojoj generaciji, ali važno je pratiti kako će Sony uskladiti cene sa ovim tehnološkim mogućnostima. Nije navedeno konkretno kako će se to postići.

Srodni linkovi:

AMD

Sony

Microsoft

Read More