Fuga: Melodies of Steel

0
531

Kada smo bili mladi tinejdžeri, od oko 14 godina, dobili smo PS1 jednog veoma radosnog božićnog jutra. Tada su PS1 konzole dolazile sa demo diskom sa nekoliko igara. Ovaj koji smo dobili došao je sa nekim klasicima kao što su Spiro, Medievil i Metal Gear Solid, ali je takođe imao i jedno neprevedeno izdanje samo za japanske pod nazivom Tail Concerto.

Demo je bio akcioni JRPG, sa vizuelnim stilom veoma sličnim Mega Man Legends. Glavni junak bio je policijski pas (za kojeg smo mislili da je lisica) koji je upravlјao mehanikom koja je gađala mehuriće i udarala stvari njegovim rukama. Nivo je bio otvoren i pošto je sav tekst bio na japanskom, užasnuli smo se pokušavajući da shvatimo šta da radimo. Podsetilo nas je na igranje zagonetnih avanturističkih igara NSZ iz našeg ranog detinjstva.

Brzo napred 15 godina i našli smo se na velikom Comic-Con-u, a jedna od kabina imala je fizičku kopiju Tail Concerto-a za PS1 na engleskom jeziku. Brza pretraga preko iPhone-a otkrila je da je igra zaista dobila veoma ograničeno izdanje u Severnoj Americi. Morali smo da ga imamo, i uprkos činjenici da je bio $100, kupili smo ga bez oklevanja! Tail Concerto se sada smatra skrivenim dragulјem za PS1. Nije objavlјen ni na jednoj drugoj konzoli, a kompletne kopije sada koštaju $600+. Za Nintendo DS je zapravo postojao duhovni nastavak Tail Concerto-a pod nazivom Solatorobo: Red The Hunter. Iako je imao potpuno samostalnu priču, dogodio se u istom svetu steampunk-a, naselјenom antropomorfnim psima i mačkama, kao i Tail Concerto. Solatorobo je, opet, bio akcioni JRPG, ali ovaj put sa drugačijom mehanikom koja uklјučuje prikuplјanje i bacanje protivnika. Takođe se smatra skrivenim dragulјem za DS, nije prenesen ni na jedan drugi sistem i lako se prodaje online za $400+. Postojala je i treća igra koja se odigrala u istom svetu kao Tail Concerto i Solatorobo pod nazivom Little Tail Story. Ali to je bila japanska ekskluzivna mobilna igra, i nikoga nije briga za to.

Melodies of SteelOvo nas dovodi do Fuga: Melodies Of Steel, koja je potpuno novi četvrti naslov u ovoj seriji JRPG-ova koji se odvijaju u istom svetu pasa i mačaka. Nismo sigurni šta je bilo prvo, naziv serije ili četvrta igra. Ali sa objavlјivanjem Fuga: Melodies Of Steel, kvadrilogija igara se sada naziva Little Tail Bronx (iz nepoznatog razloga). Za razliku od njegovih prethodnika, Fuga: Melodies Of Steel se digitalno objavlјuje za svaku platformu pod suncem i sada je lako dostupna!

Melodies of SteelPriča o Fuga: Melodies Of Steel je, opet, duhovni nastavak koji stoji sam po sebi. Ne postoje predznanja za Tail Concerto ili Solatorobo. Svaka od tri igre se odvija na drugom plutajućem kontinentu. Fuga: Melodies of Steel smeštena je u Gasko, na koji napada Berman Army. 12 dece beži iz sela Petit Mona i ulazi u masivni, drevni tenk po imenu Taranis. Koristeći njegovu moć, deca se probijaju kroz Gasko, u potrazi za porodicama. Iako je radnja odličan motivator za igru kroz Fuga: Melodies of Steel, metafora o nemačkoj okupaciji Francuske je prilično jaka, što u kombinaciji sa nekoliko previše anime tropova stvara neke trenutke melodrame koji omamlјuju oči.

Melodies of SteelOvog puta igranje nije zasnovano na akcijama, već na potezu. Iako deca čine grupuu igrača, ona su uvek u granicama masovnog Taranis-a. Različita deca imaju različite veštine i afinitete koje treba iskoristiti. Borba se vodi protiv neprijatelјskih napada inspirisanih Grandia-om. Svako dete i neprijatelј su jedna od tri boje: crvena ima visok napad/nisku tačnost, plava ima nizak napad/visoku tačnost, a žuta ima srednju tačnost napada/srednju tačnost. Odgovarajuća boja će odložiti napad neprijatelјa, pa će dete sa žutim napadom odbaciti okretanje žutog neprijatelјa. Dete sa napadom veštine visoke preciznosti imaće mnogo veće šanse da udari letećeg protivnika. Deca se bore po 6, uparena na položajima za napad i podršku. Treba ih stalno prebacivati iz podrške i napada, a svaka bitka zahteva određeni stepen strategije. Čak i naizgled beznačajna bitka mogla bi da slomi lenjivce, dok bi je u isto vreme pomeli pripremlјeni.

Ono što je jedinstveno u Fuga progresiji je to što je izuzetno linearna. Duž mape svakog nivoa postoje određene tačke za lečenje, obnavlјanje veština i borbu. Svaki nivo kulminira (obično prilično teškom) boss bitkom. Bez pažlјivog planiranja, igrač će biti primoran da ponovo igra nivoe, sa obnovlјenom strategijom, zasnovanom na prethodnom neuspehu. Iako će ovo isklјučiti mnoge, stvara iskustvo JRPG-a koje je potpuno lišeno dirinčenja.

Između borbi, unutrašnjost Taranis-a deluje kao simbol mesta igre. Ima mnogo toga da se uradi, sa ograničenim brojem akcionih tačaka dodelјenim ukupnom vremenu. Sve, od ćaskanja do ribolova, zauzima različite količine AP-a, ali takođe daje i različite količine iskustva i bonusa. Likovi međusobno komuniciraju i stvaraju veze tokom scena događaja, što im omogućava efikasnije uparivanje u borbi.

Celokupna prezentacija Fuga: Melodies Of Steel je predivna. Vizuali su utemelјeni u krznenom svetu koji su osnovali Tail Concerto i Solatorobo, ali su stilizovani kao da 2D umetnost oživlјava, u duhu nečega što je izdao Vanillaware. Muzika je podjednako izvanredna i podsetila nas je na soundtrack-ove koje smo voleli u Squaresoft jakoj PS1 JRPG eri. Iako je Fuga: Melodies of Steel izrazila dijalog, jedine opcije su japanski i francuski. Te opcije imaju smisla, što je čudno, jer je francuski dominantan jezik u svetu igre i verovatno je nameravani izbor.

Fuga: Melodies Of Steel je lukava igra za recenziju. Verovatno to nije ono što neko traži. Ne samo da se igra razlikuje od ostalih igara Little Tail Bronx, već će i njenja linearnost isklјučiti mnoge lјubitelјe RPG-a. Ono što jeste je da je jako dobra. CyberConnect2 je sigurno ostvario njegovu viziju ovom čudnom avanturom. Iako Fuga-ina publika može da bude izuzetno nišna, oni koji je igraju, bez očekivanja, uživaće u tome.

Dobro:

  • Angažujući borbeni sistem
  • Prekrasna grafika
  • Zaplet koji pokreće

Loše:

  • Vrlo linearna
  • Kratka dužina
  • Jaka melodrama

Fuga: Melodies of Steel was last modified: 19 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Fuga: Melodies of Steel appeared first on ITNetwork.

Original Article