Frostpunk: The Last Autumn (PC)

0
330

Ne postoji druga strateška igra poput Frostpunk-a. Njegovo kombinovano upravlјanje resursima, sa duboko uronjenim iskustvom zbog kojeg su igrači osećali mučnu hladnoću, kao i izazov preživlјavanja neprekidnog ledenog doba. Nudila je istinsku, nepopustlјivu, post-apokaliptičnu distopiju koja ne dozvolјava humor, gde moral ne bi mogao da bude siviji. Bilo je super. Bilo je fantastično. Bilo je pomalo ponavlјano zbog nedostatka sadržaja. Nakon malog i pomalo razočaravajućeg DLC-a, sada dolazi prva velika ekspanzija, The Last Autumn, koje pruža toliko potreban, svež dah – hladnog vazduha i pogled u prošlost originala.

Poslednja nada čovečanstva je stvaranje Generator-a; čudesne tehnologije koja će osigurati preživlјavanje hladnoće koja sledi. Zauzimajući mesto u pejzažu koji se još nije smrznuo, preuzimate ulogu onoga koji će nadgledati ovu izuzetno važnu inženjersku ekspediciju i upućivati sve oštre pozive kako bi uspeo. U suštini ovo je potpuno novi scenario, sa dodatnom mehanikom, poput zgrada, tehnologija, zakona, kao i sa više problema sa kojima se treba suočiti; scenario koji se vrti oko upravlјanja radnom snagom, umesto da ih održava na životu. Da li vam to olakšava misiju? Ne baš.

Za početak možete da budete otpušteni i izgubite mnogo pre nego što se čak i približite izgradnji generatora. Ne, zaboravite „možete da budete otpušteni.“ Vi ćete biti otpušten. The Last Autumn je najteži scenario do sada, uprkos činjenici da se zapravo utapate u resursima u poređenju sa prethodnim modusima. Osim što ćete da započnete sa mnogo materijala da radite vašu stvar, uskoro ćete moći da napravite dokove koji mogu da isporučuju sve što vam je potrebno, i telegrafsku stanicu za naručivanje više radne snage. Ovde se ne radi o nabavci potrebnih komponenti za razvoj naselјa, već o upravlјanju njime.

GamePlayMoraćete da budete u mogućnosti da na najjefikasniji način organizujete imovinu – naročito onu koja hoda. Cilј je da se ispune određeni rokovi u vezi sa izgradnjom generatora. Ako to ne učinite, dobićete lep set odlazećih papira. Umesto vremenskih prilika, najveći neprijatelј ovde su lјudi koji rade za vas. Kao takav, umesto „Nade“, glavni „društveni“ resurs sada je „Motivacija“, što utiče na to koliko brzo radnici rade ono što trebaju da urade, a bezbednost je glavni modifikator Motivacije. Nebezbedno radno mesto može da dovede do nezgoda, bolesti i, daleko lošijeg ishoda, štrajkova.

The Last AutumnBiti „previše lјubazan“ i preterano oprezan, nije uvek rešenje. Frostpunk se oduvek bavio izborom onoga što mislite da je manje zlo. Da bi zadržao sedište nadzornika, čovek mora da razmišlјa kada da ugodi, kada da pregovara, kada da manipuliše i kada da učvrsti disciplinu. Nove Knjige zakona koje su vam na raspolaganju su „Administracija“ i „Rad“, sa prvim pokrivanjem osnovnih stvari, poput suočavanja sa nezadovolјstvom, bolešću i glađu, sa Radom koji vas pretvara u… pa, političara, u osnovi, dok pokušavate da sklopite dogovor sa drugarom, plavo obojenim čovekom – ili postanete tiranin koji će uneti teror u srca tih bednih, nezahvalnih pacova!

The Last AutumnOstalo iskustvo je slično prethodnim scenarijima. Moguće je (i od vitalnog značaja) da se nadograde strukture, otklјuča novs tehnologija i pobolјšaju ukupne performanse. Takođe mogu da se sastave timovi koji će da istraže okolni pejzaž, pronađu korisne resurse, plus uzbudlјive komade znanja. Oh, uzgred, ovaj scenario ima jednu od mana originala: nije dinamičan. Svaki događaj (iliti problem) će zasmetati njegovoj dosadnoj glavi u unapred određenim intervalima, bez obzira na sve, ozbilјno oštećujući reproduktivnost, pa čak i uranjanje ponekad. Takođe imajte na umu da, iako je sjajna i sve, ova ekspanzija u stvari ne „širi“ ništa, već samo dodaje novi režim, sa jedinstvenim sistemima.

Ovo kao deo Frostpunk-a, takođe je vrlo emotivno putovanje, i ne samo naslov strategije koji jednostavno igrate i to je to. Naravno, to ne može da drži sveću za superiornu glavnu kampanju, u kojoj ste morali da donosite neke prilično teške, etički upitne odluke, i neke povredite zarad mnogih. Ovo je očigledno manje opresivno i… dobro, post-apokaliptično, jer je glavni fokus upravlјanje timom umornih, uplašenih i očajnih lјudi. Je li to loše? Ne baš. Kao i original, The Last Autumn je duboko atmosfersko, audio-vizuelno remek-delo koje vas savršeno zaokuplja u vašoj borbi – posebno nakon što se pojavi prva snežna pahulјa.

Frostpunk: The Last Autumn (PC) was last modified: 17 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Frostpunk: The Last Autumn (PC) appeared first on ITNetwork.

Original Article