Fortnite se vraća na iOS uređaje u Evropskoj Uniji

0
101
fortnite-se-vraca-na-ios-uredjaje-u-evropskoj-uniji

Summary

Nakon dugih godina zabrane, popularna igra Fortnite se konačno vraća na sve iOS uređaje. Međutim, ova promena se odnosi samo na zemlje Evropske Unije, dok je za ostale regione još uvek nepoznanica. Epic Games, tvorac ove igre, objavio je da […]

Fortnite se vraća na iOS uređaje u Evropskoj Uniji

Nakon dugih godina zabrane, popularna igra Fortnite se konačno vraća na sve iOS uređaje. Međutim, ova promena se odnosi samo na zemlje Evropske Unije, dok je za ostale regione još uvek nepoznanica. Epic Games, tvorac ove igre, objavio je da će Fortnite biti dostupan putem nove verzije Epic Games Store prodavnice na iOS-u. Tačan datum povratka na platformu još uvek nije saopšten, ali se očekuje da će se to dogoditi tokom ove godine.

Ovakav scenario se ostvaruje zahvaljujući novom zakonu u Evropi pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act). Ovaj zakon ima za cilj sprečavanje monopolizacije tržišta od strane kompanija poput Apple-a i Google-a, kako bi se omogućio veći izbor potrošačima i podržalo poslovanje nezavisnih razvojnih timova. Sa širom primenom ovakvih zakona, očekuje se da će druge kompanije imati mogućnost otvaranja sopstvenih prodavnica sa aplikacijama.

Ovaj zakon ima sličnosti sa potencijalnim zakonima koji bi se mogli doneti i u drugim državama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvršni direktor kompanije Epic Games, Tim Sweeney, podržava uvođenje sličnog zakona u SAD, poznatog kao Zakon o otvorenim tržištima aplikacija (Open App Markets Act).

Prethodno, Epic Games je u avgustu 2020. godine uveo sistem direktnog plaćanja u Fortnite na Apple uređajima, kako bi izbegli obavezni porez u App Store prodavnici koji je nametala kompanija Apple. Kao odgovor, Apple je uklonio Fortnite iz svoje prodavnice, što je rezultiralo dugotrajnim pravnim sporovima između ove dve kompanije. Međutim, sada se čini da se sukob približava kraju, sa mogućnošću povratka Fortnite-a na iOS platformu.

Česta pitanja (FAQ):

1. Kada će se Fortnite vratiti na iOS uređaje u Evropskoj Uniji?

Trenutno nema tačnog datuma, ali se očekuje da će se to dogoditi tokom ove godine.

2. Kako će Fortnite biti dostupan na iOS-u?

Fortnite će biti dostupan putem nove verzije Epic Games Store prodavnice na iOS-u.

3. Koje su novosti u vezi zakona o digitalnim tržištima?

Novi zakon u Evropi, poznat kao Zakon o digitalnim tržištima, ima za cilj sprečavanje monopolizacije tržišta od strane kompanija poput Apple-a i Google-a. Ovaj zakon omogućava veći izbor potrošačima i podržava poslovanje nezavisnih razvojnih timova.

4. Da li će i druge kompanije moći otvoriti sopstvene prodavnice aplikacija?

Sa širom primenom zakona o digitalnim tržištima, očekuje se da će druge kompanije imati mogućnost otvaranja sopstvenih prodavnica sa aplikacijama.

5. Da li postoji sličan zakon i u drugim zemljama?

Postoje potencijalni zakoni koji bi se mogli doneti i u drugim državama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvršni direktor kompanije Epic Games podržava uvođenje sličnog zakona u SAD, poznatog kao Zakon o otvorenim tržištima aplikacija.

Ključni pojmovi:

– Fortnite: popularna igra koja je sada dostupna na iOS uređajima u Evropskoj Uniji putem nove verzije Epic Games Store prodavnice.

– Zakon o digitalnim tržištima: zakon u Evropi koji sprečava monopolizaciju tržišta od strane kompanija poput Apple-a i Google-a i podržava poslovanje nezavisnih razvojnih timova.

– Epic Games: kompanija koja je tvorac igre Fortnite.

– App Store: prodavnica aplikacija za iOS uređaje koju je Apple razvio.

– Direktan plaćanje: sistem koji je Epic Games uveo u Fortnite kako bi izbegao obavezni porez u App Store prodavnici.

Srodni linkovi:

epicgames.com

apple.com

Zakon o digitalnim tržištima

Zakon o otvorenim tržištima aplikacija (Open App Markets Act)

Read More