Fortnite će se vratiti na iOS samo u Evropskoj Uniji

0
84
fortnite-ce-se-vratiti-na-ios-samo-u-evropskoj-uniji

Summary

Fortnite, popularna video igra koja je zabranjena na iOS platformi zbog dugotrajnog pravnog sukoba između Epica i Apple-a, konačno će se vratiti na Apple uređaje, ali samo u zemljama Evropske Unije. Ova vest dolazi kao rezultat novog zakona o digitalnim […]

Fortnite će se vratiti na iOS samo u Evropskoj Uniji

Fortnite, popularna video igra koja je zabranjena na iOS platformi zbog dugotrajnog pravnog sukoba između Epica i Apple-a, konačno će se vratiti na Apple uređaje, ali samo u zemljama Evropske Unije. Ova vest dolazi kao rezultat novog zakona o digitalnim tržištima, koji između ostalog, ima za cilj da spreči monopolizaciju tržišta od strane kompanija kao što su Apple i Google.

Epic Games je putem zvaničnog saopštenja objavio da će Fortnite biti dostupan za preuzimanje putem nove verzije Epic Games Store prodavnice na iOS-u. Iako tačan datum izlaska još uvek nije poznat, očekuje se da će to biti tokom ove godine.

Ovaj zakon ima dalekosežne posledice jer će omogućiti drugim kompanijama da otvore sopstvene prodavnice aplikacija, čime će se proširiti izbor potrošača i omogućiti nezavisnim developerima da konkuriraju velikim tehnološkim igračima. Slični zakoni su u planu i u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, gde se već vodi rasprava o uvođenju Zakona o otvorenim tržištima aplikacija.

Ovaj potez Epica je deo dugotrajnog pravnog sukoba sa Apple-om. U avgustu 2020. godine, Epic je uveo direktno plaćanje u Fortniteu na Apple uređajima kako bi izbegao proviziju koju Apple naplaćuje putem App Store-a. Apple je tada udaljio Fortnite iz svoje prodavnice, što je dovelo do pokretanja pravnih postupaka između dve kompanije.

Očekuje se da će povratak Fortnite-a na iOS platformu u Evropskoj Uniji biti dobrodošao povratak zaigrača, ali ostaje da vidimo kako će se pravni sukobi između Epica i Apple-a dalje razvijati. U svakom slučaju, ova vest predstavlja važan korak ka otvaranju tržišta aplikacija i većem izboru za korisnike širom sveta.

Česta pitanja (FAQ) o povratku Fortnite-a na iOS platformu u Evropskoj Uniji

1. Zašto je Fortnite zabranjen na iOS platformi?

Fortnite je zabranjen na iOS platformi zbog dugotrajnog pravnog sukoba između Epica i Apple-a. Epic je uveo direktno plaćanje u igri kako bi izbegao proviziju koju Apple naplaćuje putem App Store-a, što je dovelo do udaljavanja Fortnite-a iz App Store-a.

2. Kada će Fortnite biti dostupan na Apple uređajima u EU?

Tačan datum izlaska nove verzije Fortnite-a na iOS-u još uvek nije poznat, ali se očekuje da će to biti tokom ove godine.

3. Kako će se igra moći preuzeti na iOS-u?

Fortnite će biti dostupan za preuzimanje putem nove verzije Epic Games Store prodavnice na iOS-u.

4. Kakve posledice ima novi zakon o digitalnim tržištima?

Novi zakon o digitalnim tržištima ima za cilj sprečavanje monopolizacije tržišta od strane kompanija poput Apple-a i Google-a. Omogućava drugim kompanijama otvaranje sopstvenih prodavnica aplikacija, proširuje izbor potrošača i omogućava nezavisnim developerima da konkuriraju velikim tehnološkim igračima.

5. Da li se slični zakoni planiraju i u drugim zemljama?

Da, slični zakoni su u planu i u drugim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, gde se već vodi rasprava o uvođenju Zakona o otvorenim tržištima aplikacija.

Read More