Fortnite će od ove godine ponovo biti dostupan za iOS, ali samo u zemljama Evropske Unije

0
87
fortnite-ce-od-ove-godine-ponovo-biti-dostupan-za-ios,-ali-samo-u-zemljama-evropske-unije

Posle godina i godina totalne zabrane, Fortnite se 2024. godine vraća na sve iOS uređaje, ali za sada samo u zemljama Evropske Unije.

Epic Games je danas zvanično objavio da će Fortnite biti dostupan za igru putem nove verzije Epic Games Store prodavnice na iOS-u. Ovaj update stiže tokom ove godine, ali nam Epic još nije dao tačan datum.

Fortnite se vraća na iOS zahvaljujući novom zakonu u Evropi pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act), koji, između ostalog, sprečava kompanije kao što su Apple i Google da monopolizuju tržište, čime se ograničava izbor potrošača i poslovanje nezavisnih developera. Ako sagledamo širu sliku, ovaj zakon je veoma važan jer će omogućiti drugim kompanijama da otvore sopstvene app prodavnice.

Fortnite will return to iOS in Europe in 2024, distributed by the upcoming @EpicGames Store for iOS. Stay tuned for details as we figure out the regulatory timeline. We’ll continue to argue to the courts and regulators that Apple is breaking the law. https://t.co/MHh6EGVinC

— Epic Games Newsroom (@EpicNewsroom) January 25, 2024

Zakoni slični Zakonu o digitalnim tržištima takođe bi mogli biti doneti u drugim državama, a zvaničnici u SAD i drugim zemljama takođe se zalažu za svoje verzije ovog zakona. Izvršni direktor Epica Tim Svini podržava uvođenje američke verzije ovog zakona, poznate kao Zakon o otvorenim tržištima aplikacija (Open App Markets Act).

Epic Games je još u avgustu 2020. godine uveo metod direktnog plaćanja u Fortnite na Apple uređajima, koji tehnički ”zaobilazi” obavezan porez u App Store prodavnici koji Apple forsira. Nakon Epic-ovog poteza, Apple je uklonio Fortnite uz App Store-a, otkada bukte veliki legalni sukobi između dve kompanije. Izgleda da se ovim sukobima konačno bliži kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More