Fleksibilni kateter za pristup mozgu inspirisan osama

0
38

Robotsku ruku delimično kontroliše veštačka inteligencija, a delimično hirurg, omogućavajući veoma osetljive pokrete.

PCPress.rs Image

Upravljivi kateter može prevazići većinu ograničenja klasičnih katetera

Sam kateter se sastoji od četiri međusobno povezane komponente koje mogu da klize jedna preko druge, omogućavajući fleksibilno kretanje. Ovaj fleksibilni mehanizam inspirisan je anatomskom strukturom koju parazitske ose koriste za polaganje jaja u koru drveta. Postizanje minimalno invazivnog pristupa mozgu je ključno za efikasan tretman širokog spektra stanja. Trenutno, sistemi katetera koji omogućavaju pristup mozgu imaju neke nedostatke, od kojih je primarni problem nedostatak fleksibilnosti. Ovo može otežati pomeranje katetera do područja koje je potrebno i rizikuje da ošteti delikatno moždano tkivo.

„Jedno od ključnih ograničenja trenutne minimalno invazivne hirurgije je da ako želite da dođete do duboko usađenog mesta kroz rupu u lobanji, ograničeni ste na pravolinijsku putanju“, rekao je Lorenco Belo, istraživač uključen u studiji. „Ograničenje krutog katetera je njegova tačnost unutar pomerajućih tkiva mozga i deformacija tkiva koju može izazvati. Sada smo otkrili da naš upravljivi kateter može prevazići većinu ovih ograničenja”. Da bi rešili ovo, ovi istraživači su razvili fleksibilni kateter koji uzima inspiraciju iz organa koji koriste određene vrste parazitskih osa za polaganje jaja u koru drveta. Ovaj organ se sastoji od međusobno povezanih delova koji mogu da klize jedan preko drugog, a istraživači su koristili veoma sličan dizajn da bi napravili fleksibilni kateter.

Druga važna komponenta sistema je robotska ruka koja koristi veštačku inteligenciju da pomogne hirurgu da se veoma precizno kreće kroz mozak. Optička vlakna koja prolaze duž katetera omogućavaju hirurzima da vizualizuju moždano tkivo tokom operacije.

„Mozak je krhka, složena mreža čvrsto zbijenih nervnih ćelija od kojih svaka ima svoju ulogu“, rekao je Ferdinando Rodriguez y Baena, još jedan istraživač uključen u studiju. „Kada se pojavi bolest, želimo da budemo u mogućnosti da upravljamo ovim delikatnim okruženjem kako bismo precizno ciljali ta područja bez oštećenja zdravih ćelija. Naša nova precizna, minimalno invazivna platforma unapređuje trenutno dostupnu tehnologiju i mogla bi poboljšati našu sposobnost da bezbedno i efikasno dijagnostikujemo i lečimo bolesti kod ljudi, ako se pokaže da je bezbedna i efikasna”.

Izvor: Medgadget

The post Fleksibilni kateter za pristup mozgu inspirisan osama first appeared on PC Press.Original Article