Firefox po defaultu ima uključen anti tracking

0
116

Svi korisnici Firefox preglednika od sada će "po defaultu" biti zaštićeni Total Cookie Protection zaštitom, koju Mozilla naziva najboljom zaštitom privatnosti današnjice, jer kolačiće ograničava na web lokaciju na kojoj su stvoreni.

To znači da čuva kolačiće izoliranim, sprječavajući tvrtke za praćenje da im pristupe kako bi nadzirale vašu aktivnost bez vašeg pristanka. "Bez te značajke, web stranice mogu posegnuti u staklenke s kolačićima koje im ne pripadaju", navodi Mozilla i dodaje da im to pruža više informacija o vama kako bi vam prikazivali određene oglase na temelju vaše aktivnosti.

Mozilla je tu značajku pokrenula 2021. godine i do sada ju je omogućivala prema zadanim postavkama samo kada korisnici uključe Firefoxov način privatnosti. Sada svi korisnici Firefoxa na desktop računalima mogu uživati ​​u prednostima koje donosi, a da ne moraju ništa uključivati.

Ranije ove godine, Mozilla je također donijela Total Cookie Protection u preglednik Firefox Focus za Android uređaje za borbu protiv web praćenja na mobilnim uređajima.

Microsoftov Edge također ima alate za blokiranje kolačića za praćenje, ali korisnici se moraju ručno prebaciti na "Strict" način rada kako bi mogli spriječiti da ih većina kolačića prati na web-stranicama.

Preglednik DuckDuckGo usredotočen je na privatnost, ali njegov ugovor o pretraživanju s Microsoftom sprječava ga da blokira određene trackere. Što se tiče Googlea, tehnološki div odgodio je svoj plan postupnog ukidanja kolačića trećih strana u Chromeu kao dio svoje inicijative Privacy Sandbox do sredine 2023. godine.

Original Article