Firefox na pametnim telefonima: Otvorena vrata za hakere

0
43

Oni koji brinu o online privatnosti često biraju Firefox, budući da ovaj pregledač stiže sa nizom funkcija koje sprečavaju da se podaci o korisnicima dele sa oglašivačima, te blokira kolačiće drugih kompanija. To ne znači da Mozilla-in pregledač nikada ne izaziva komplikacije, pa je jedna ranjivost nedavno ugrozila sve one koji Firefox koriste na svojim telefonima.

Od početka 2020. godine dogodilo se nekoliko bezbednosnih problema, a Firefox je još jednom u fokusu, zahvaljujući novootkrivenom propustu. U pitanju je bug koji ne ugrožava samo pogođeni uređaj, već i sve druge koji se nađu na istoj Wi-Fi konekciji. Cyber napadi su i inače retko ograničeni na samo one uređaje čije bezbednosne barijere uspeju da probiju, pa se problem obično širi kao šumski požar.

Nova greška pronađena je u okviru Firefox SSDP sistema, koji se koristi za detektovanje drugih uređaja u okviru iste mreže, poput streaming mašina i bežičnih zvučnika. Zahvaljujući propustu napadači mogu da dođu do spiska svih povezanih uređaja, te preuzmu kontrolu nad njima.

Exploitation of LAN vulnerability found in Firefox for Android

I tested this PoC exploit on 3 devices on same wifi, it worked pretty well.
I was able to open custom URL on every smartphone using vulnerable Firefox (68.11.0 and below) found by @init_string https://t.co/c7EbEaZ6Yx pic.twitter.com/lbQA4qPehq

— Lukas Stefanko (@LukasStefanko) September 18, 2020

Posledice napada mogu da budu ozbiljne, pa se korisnicima preporučuje da što pre preuzmu novu verziju pregledača, budući da je Mozilla već rešila problem. Do nove verzije se stiže kada se klikne na sendvič ikonicu (tri horizontalne linije u gornjem desnom uglu), te na Help, potom na About Firefox. Ako je update dostupan pojaviće se na ekranu, ako se ne pojavi to znači da je pregledač već ažuriran.

Izvor: Komando

The post Firefox na pametnim telefonima: Otvorena vrata za hakere first appeared on PC Press.

Original Article