Fina: Sinergija razvojnih centara i IT učilišta

0
68

Kako se sve okreće digitalnom u svijetu, tako je Fina odavno ušla u proces digitalne transformacije. Budući da za potrebe gospodarstva u Fini postoji velik broj digitalnih usluga, netko treba i stvoriti kvalitetne proizvode koji olakšavaju svakodnevno poslovanje i ubrzavaju procese.

Prije nekoliko godina počela je inicijativa otvaranja razvojnih centara kao središta u kojima timovi rade upravo na IT projektima za Finu. U posljednje tri godine otvoreno je čak 12 takvih centara i Finin Sektor informatike narastao je na oko 300 zaposlenika koji se bave razvojem aplikativnih rješenja i sustava. IT odjel zadužen je i za sistemsku podršku i IT infrastrukturu kao i za kibernetičku sigurnost.

Do stručnjaka kroz suradnju s fakultetima i učilištima

Koncept razvojnih centara diljem Hrvatske višestruko je koristan za Finu i lokalne zajednice. Fina je prepoznala lokalne fakultete i visoka učilišta kao rasadnike kvalitetnih IT stručnjaka i ostvarila je institucionalnu suradnju s takvim ustanovama.

Za studente je to prilika za dobivanje IT kompetencija te ostanak u lokalnoj sredini bez potrebe za odlaskom u veće centre ili inozemstvo.

Fina je odličnu suradnju uspostavila sa Sveučilištem Sjever koje, kako kaže pročelnik odjela za računarstvo i informatiku, doc. dr. sc. Domagoj Frank, ima dominantan udio STEM studenata. Na Sveučilištu Sjever postoje studiji računarstva i informatike te programi za edukaciju u području dizajna grafičkih sučelja i multimedije.

„Fina je s nama od samog početka studija računarstva i informatike na Sveučilištu Sjever. Dogovori i planovi krenuli su već s upisom prve generacije studenata. Sada, kada upisujemo drugu generaciju, Fina je omogućila da studenti koji su s najboljim uspjehom završili prvu godinu dobiju izdašnu stipendiju te da se uključe u proizvodne procese unutar razvojnog centra kroz studentski rad. Takav pristup iznimno podiže ukupnu kvalitetu edukacije na studiju računarstva i informatike u Đurđevcu jer studenti, uz predavanja i vježbe, vrlo rano imaju prigodu steći iskustvo u stvarnom radnom okruženju. Kada završe studij, studenti imaju mogućnost zaposliti se u Fini, ali ne kao početnici pripravnici, nego kao djelatnici s punom plaćom, radi vremena koje su proveli radeći u Fini kao studenti“, pojasnio je pročelnik Frank.

Sinergija Fine i IT studenata

Od 2019. godine Fina surađuje s Visokom školom Virovitica koja je prerasla u Veleučilište. Sporazum je temelj dugoročne suradnje kroz koju je Fina donirala Veleučilištu 100.000 kuna za projekte opremanja laboratorija elektrotehnike, te informatičku opremu za 15 studenata.

„Cilj potpisivanja ovog sporazuma je u okviru preddiplomskog stručnog studija Računarstva, smjera Programsko inženjerstvo, školovanje kadra koji će svoje prvo zaposlenje pronaći upravo u Fininom IT razvojnom centru u Virovitici. Izrazito smo ponosni na činjenicu kako ovaj sporazum nije sam sebi svrha ili, da se metaforički izrazimo, „mrtvo slovo na papiru“, već je u prvim godinama snažno konkretiziran i životan, o čemu svjedoče sljedeći pokazatelji.

Fina studentima virovitičkog Veleučilišta dodjeljuje stipendije u iznosu od 3.000 kn mjesečno te je do današnjeg dana njih 15 ostvarilo istu. Vrlo je bitno za reći kako i dalje njih sedmero prima stipendiju, dok je njih osmero za stalno zaposleno u Fininom IT razvojnom centru, a ove jeseni od tih sedmero stipendista za stalno će biti zaposleno njih još šestero“ što znači da je ukupno do sada zaposleno 14 stipendista, rekao je o suradnji Fine i Veleučilišta u Virovitici dekan doc. dr. sc. Dejan Tubić.

Kroz suradnju s Finom nastaju novi izborni kolegiji na Međimurskom veleučilištu Čakovec, koje s Finom surađuje posljednje tri godine. Program koji je kompatibilan s Fininim potrebama je stručni studij Računarstva koji ima smjerove Programsko inženjerstvo te Inženjerstvo računalnih sustava i mreža.

„Do suradnje je došlo zbog kvalitete naših studijskih programa, pogotovo stručnog studija Računarstva, te zbog velike potražnje za stručnjacima svih profila koje obrazujemo na tržištu rada. Tržište rada se ubrzano mijenja i razvija i naši studenti stvarno imaju veliku ponudu stipendija, studentskih poslova i poslova koji ih čekaju nakon završetka studija. Što se tiče Fine, oni imaju vrlo dobro razrađene programe stipendiranja i rada na studentske ugovore, te su pouzdan partner u razvoju visokog obrazovanja.

Naša suradnja je na obostrano zadovoljstvo. Tako je primjerice Fina, uz stipendiranje studenata, opremila i računalnu učionicu na našem Veleučilištu, dok smo mi za njih izradili obrazovne module za cjeloživotno obrazovanje“, o suradnji s Finom nam je rekao dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, doc. dr. sc. Igor Klopotan.

S faksa na posao u Fini

Odlične primjere ove suradnje vidjeli smo i u samim razvojnim centrima.

Kristijan Hanić, backend programer u Razvojnom centru Virovitice opisao nam je svoj put: „Ja sam tu počeo kao student. Odmah sam dobio priliku raditi na stvarnim projektima i polako se učio o novim tehnologijama i stjecao iskustvo. Tako sam dobivao i sve više zaduženja i različitih poslova i mogu reći da sam naučio puno.“

„Slavonija ima jako dobre fakultete i studente i šteta je da idu negdje dalje, a željeli bi ostati tu. Želimo im poručiti da ovdje ima jako puno posla za njih i dobre prilike što se tiče studentske prakse, stipendija, a nakon toga i zaposlenja. Sve to uz sustav mentorstva, stalnih edukacija i rada na projektima jako bitnima za državu“, iz svoje je perspektive suradnju razvojnih centara i fakulteta opisala Anna-Maria Andrijanić, voditeljica Razvojnog centra Osijek.

Kroz stručne prakse u Fini do svojeg je posla stigao i Matej Krznarić, backend programer u Razvojnom centru Osijek: „Prije godinu dana je počeo moj put u Fini kad sam došao na studentsku praksu. Imamo program mentorstva koji jako pomaže svim mladim ljudima i studentima koji dođu na praksu.“

Budući da u razvojnim centrima rade u velikom broju diplomanti, atmosfera je itekako pozitivna, što nam je potvrdio i frontend developer Antonio Supan iz Razvojnog centra u Požegi:

„Pozivam studente željne rada da nam se jave, da formiramo timove. Svi smo mladi, svi smo željni uspjeha, svi žele raditi i radimo na izazovnim projektima na kojima se može puno naučiti.“

Original Article