Filter čisti više od 99 posto nanoplastike iz pitke vode

0
98

Današnje tehnologije filtracije rade odličan posao u proizvodnji pitke vode, ali širenje plastičnog otpada po okolišu znači da postoje nove prijetnje s kojima se treba boriti. Nova studija istraživala je učinkovitost različitih tehnika kada je riječ o uklanjanju nanoplastike iz pitke vode i pokazala da biološki aktivni sustavi poznati kao "spori pješčani filteri" mogu ukloniti nanočestice s učinkovitošću od 99,9 posto.

Studije su pokazale da ovi sićušni tragovi plastike imaju sposobnost usporiti rast biljaka i izazvati smrt i abnormalnosti plivanja kod škampa i riba. Znanstvenici smatraju da se plastične čestice veličine između 1 nanometra i 20 mikrometara mogu udisati, dok eksperimenti s voćnim mušicama sugeriraju da mogu promijeniti ekspresiju gena povezanu s odgovorom na stres i oksidativnim oštećenjem.

Iako ostaju mnoga pitanja u vezi s učincima nanoplastike na ljudsko tijelo, nema sumnje da bi najbolje bilo spriječiti njihov ulazak u naš organizam. Znanstvenici sa švicarskog Federalnog instituta za vodenu znanost i tehnologiju Eawag krenuli su proučavati koliko učinkovito različiti procesi obrade mogu eliminirati nanoplastiku iz pitke vode.

Eksperimenti tima uključivali su testiranje triju tehnika; filtracija s aktivnim ugljenom; ozoniranje, gdje se ozon kemijski unosi u vodu kako bi se tretirala i dezinficirala; i sporo filtriranje pijeska. Ova posljednja tehnika uključuje ekosustav koji uključuje sloj šljunka, pijesak i biološki aktivni sloj na površini koji uključuje crve i bakterije. Oni tvore biofilm koji provodi većinu dekontaminacije.

Nanoplastične čestice označene su kemijskim elementom paladijem i dodane u neobrađenu vodu u značajnim količinama, što je omogućilo praćenje njihovog putovanja kroz proces obrade vode masenim spektrometrom. Od proučavanih tehnika, tim je otkrio da spora filtracija pijeskom "dominira" uklanjanjem nanoplastičnih čestica, uspješno ih eliminirajući s učinkovitošću od 99,9 posto.

Tim kaže da bi ova metoda filtracije mogla biti učinkovita u uklanjanju visokih razina nanoplastike tijekom duljeg vremenskog razdoblja, iako bi gornjih nekoliko centimetara pijeska trebalo ukloniti kako bi se spriječilo začepljenje biofilma.

Istreživanje objavljeno u časopisu Journal of Hazardous Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article