Fejsbukova “libra” okupila 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj

Projekat izdavanja Fejsbukove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj, pokazuje povelja o osnivanju Libra Association, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

“Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo poverenja u projekat”, dodao je Perez.

U septembru su izrazili nadu da će broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na “nešto više od 100”, prenosi Seebiz. Umesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih delova sveta.

Tako su kartičarske kuće Viza i Masterkard, internet trgovina iBej i kompanija za digitalno plaćanje Strajp krajem prošle nedelje objavile da odustaju od članstva u Libra Asosiejšn, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje PejPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o pretnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Tako su Francuska i Nemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi “globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom”, poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa. Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Original Article