FBI ima softver koji zna sve o vama iz jedne fotografije


FBI i dalje ima problema sa otključavanjem iPhone-ova, ali savezna kriminalističko-istražna i obaveštajna agencija Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država nema problema sa prepoznavanjem ljudi iz snimaka video nadzora i pojedinačnih fotki.
To sve im omogućava softver koji je razvila kompanija Clearview AI, čije napredno rešenje za prepoznavanje lica može da profiliše gotovo svakoga od nas, a specijalno su ga namenili policiji i agencijama za suzbijanje kriminala.
Metoda za koju se koristi mašinsko učenje u stanju je iz jedne fotografije neke osobe otkriti lične podatke poput imena i adresa stanovanja i to jednostavnim i brzim skeniranjem javnih izvora poput Facebook-a, YouTube-a, Venmo-a i drugih društvenih mreža i servisa.
Clearview trenutno u svojoj bazi ima 3 milijarde fotografija, za razliku od dosadašnjeg softvera za prepoznavanje FBI-a koji koristi manje od 650 miliona slika.
Ukratko rečeno, ako u današnje doba imate aktivne profile na društvenim mrežama, budite sigurni da policija i obaveštajne agencije znaju sve o vama.

IT vestiOriginal Article