Farpoint

0
217

Farpoint je najinovativnija i najprimitivnija pucačina iz prvog lica kojeg ćete igrati ove godine. Sledeći vodeći naslov na PlayStation VR-u, ova naučnofantastična priča odvodi vas na vanzemaljsku planetu i naoružava vas potpuno novom perifernom opremom kako bi svemirske bubice držali na daljinu. Zato, iako dizajn igre ponekad može da se oseća odlučno zastarelo, novina u korišćenju pravog oružja u virtuelnoj stvarnosti donosi prvi nastup Impulse Gear-a.

Igrate kao pilot koji ima zadatak da prebaci par mudrijaških naučnika kući. Privezani su za Pilgrim, svemirsku stanicu dizajniranu za istraživanje anomalija zračenja u blizini Jupitera. Naravno, ne treba mnogo vremena da stvari pođu po zlu, otvarajući crvotočinu i odbacujući našeg neustrašivog junaka – i naučnike – u daleku zemlju naseljenu paucima veličine Tadž Mahala.

Priča je nezgodno ispričana kroz dekodirane povratne informacije i može da se prebrzo kreće da bi se shvatila poenta svega. Međutim, stavivši preterivanja na stranu, ima nekih iznenađujuće lјudskih trenutaka, a na kraju je angažovanije nego što možda očekujete. To ne znači da će osvojiti bilo koju nagradu, ali način interakcije likova – posebno s obzirom na to da se sve odvija u virtuelnoj stvarnosti – prilično je impresivan.

A ovo je verovatno do sada najbolјe predstavlјeni PlayStation VR naslov: zasigurno ispunjava njegovo ime da je istinsko AAA izdanje virtuelne stvarnosti. Okruženja – naročito ona koja su kasnija – imaju sjajan osećaj za razmere, i iako svet može da se oseća pomalo prazno, to ima smisla u kontekstu priče. Modeli oružja su posebno detalјni, što se dobro vidi i kada možete da ih okrećete u rukama pomoću PlayStation VR Aim Controller-a.

FarpointIako vam nije potrebno da se igrate sa dodatkom – žiroskopi DualShock-a 4 se koriste ako to ne učinite – toliko je blizu neophodnog koliko može da bude. Oružje dolazi sa svim ulazima koje biste obično očekivali da ćete pronaći na PS4 kontroleru, ali ih mapira na način da su svi na dohvat dok rukujete plastičnim oružjem kao autentičnim oružjem. To znači da ste u stanju da mitraljirate i okrenete se kao u bilo kom običnom FPS-u, ali sve dok vam je fizičko naoružanje nadohvat ruke.

I uprkos tome što su ometeni uobičajenim nizom problema zasnovanih na PlayStation Move-u – s vremena na vreme ćete naići na pomake i očigledno ne možete da pucate direktno iza sebe – to deluje iznenađujuće dobro. Za nišanjenje vašom futurističkom puškom potrebno je samo da pogledate cev vašeg virtuelnog oružјa, dok slepo pucanje i naslanjanje oko poklopca takođe deluje prilično intuitivno; za razliku od učenja pritiskanja tastera, vi samo radite ono što vam se čini prirodnim.

Ova novina podiže igru izvan njenog izrazitog dizajna iz 90-ih, koji može da škripi u radno vreme. Izdanje se previše oslanja na ponovlјene tipove neprijatelјa, i iako ozbilјno uvećava ulog u drugoj polovini kampanje, moraćete rano da podnesete malo dosadnosti. Da li je to zato što su programeri želeli da olakšaju igračima, nismo potpuno sigurni, ali naslov može da bude malo spor.

Srećom, poslednja trećina posebno zaista ubrzava stvari – i narativno i akciono. Neprijatelјi mogu da budu pomalo spužvasti, ali borba je toliko zabavna – potpomognuta, naravno, PlayStation VR Aim Controller-om – da vam neće previše smetati. Zadovolјstvo postizanjem pogotka u glavu – savršeno procenjeno po dubini scene putem stereoskopskog 3D-a i fizičkim nišanjenjem s oružjem u rukama – duboko je i pomaže igri da se istakne.

FarpointU igri je, međutim, određeni slučaj noviteta: kampanja ne bi bila ni blizu toliko nezaboravna da nije virtuelne stvarnosti, a pucnjava bi takođe bila slabija. Možete da osetite da je i više toga moglo da bude učinjeno: imate slobodu da se krećete gde god želite, ali izdanje vas zapravo nikada ne podstiče da istražujete, čineći da se osećate kao da se ionako provlačite kroz okruženja.

Uprkos tome, provodićete puno vremena u vanzemalјskom svetu naslova, jer je šestosatna kampanja dopunjena arkadnim interpretacijama glavnih misija koje dodaju tajmere i množitelјe rezultata. Ovo zapravo nudi pristojan podsticaj da vas podstakne na ponovno igranje, a ako dodate online tabele sa rezultatima, sigurno ćete utrošiti nekoliko sati u ovaj mod ako uživate u osnovnoj igri.

Naravno, tu je i ko-op povrh toga, ali nismo uspeli da ga testiramo u potpunosti u stanju pre izdanja naslova. Igra se, međutim, čini vrlo potpunom: sistem menija počiva u 3D okruženju koje možete slobodno da istražite, i menja se vremenom, a karikaturističe figure i plišavci dodaju se u vašu okolinu kako napredujete. Ova pametna upotreba medija podiže potapanje virtuelne stvarnosti u poređenju sa tradicionalnijim igrama.

Farpoint se oslanja na novinu kako bi njegove nedostatke nadoknadio negde drugde, ali korišćenje PlayStation VR Aim Controller-a toliko je jedinstveno iskustvo kao da opisuje neki datirani dizajn igre. Priča je otrcana, ali ima nekoliko lepih trenutaka, a akcija se zaista ubrzava prema kraju kampanje. Sa arkadnim modom i uklјučenim ko-op-om, inaguracioni nastup Impulse Gear-a ispunjava ponudu, i iako postoje očigledna pobolјšanja koja bi mogla da se naprave, ima dovolјno ovde toga da se dokaže da bi blockbuster iz prvog lica pucačine još uvek mogle da pronađu dom na PlayStation VR.

Farpoint was last modified: 2 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Farpoint appeared first on ITNetwork.

Original Article