Far Cry New Dawn

’Far Cry’ fanovi nisu stranci u pogledu posete egzotičnim lokacijama, ali živa post-apokaliptična postavka „New Dawn“ obećala je da će uvesti neke drastične promene u sve starijem serijalu. Dok neonska flora i mutirana fauna uspešno drmaju krajolik, površne promene progresije i formulaična priča malo doprinose ovom novom ruhu u boji.

Ako ste dugogodišnji obožavalac koji jednostavno traži više „Far Cry“, dozvolite nam da vam uštedimo malo vremena: „New Dawn“ isporučuje sve neprijateljske straže, krvava potajna ubistva, maničnu kooperativnu igru i kompulzivno sakupljanje predmeta na koje ste navikli, a pucanje je i dalje čvrsto. Ovaj nastavak je i dalje zabavan, ali ako tražite igru koja pomera formulu napred na zanimljive načine, promene u „New Dawn“ imaju više promašaja nego pogodaka.

Postavljen skoro dve decenije nakon kolapsa društva koje je predvideo antagonista „Far Cry 5“ Joseph Seed, „New Dawn“ se fokusira na šačicu preživelih koji pokušavaju da izgrade zajednicu u improvizovanoj bazi po imenu Prosperity. Nažalost, uspeh Prosperity brzo privlači neželjenu pažnju sestara bliznakinja Mickey i Lou, koje kontrolišu Hope County pomoću vojske adekvatno post-apokaliptičnih neprilagođenih zlikovaca. Vaš posao, kao dobrog Samarićanina sa besprekornim veštinama, je poznat: povratiti kontrolu nad regionom, osvajajući jednu po jednu stražarsku stanicu i radeći jednu po jednu sporednu aktivnost.

Narativi u „Far Cry“ su imali svoje uspone i padove tokom godina, ali priča u „New Dawn“ jednostavno deluje propalo u kreativnom smislu. Za razliku od ranijih antagonista iz „Far Cry“, Mickey i Lou su neuporedivo jednodimenzionalni likovi, a njihove veoma loše ličnosti zavise od samotne anegdote iz detinjstva. Njihova isporuka je jednako formulaična – možete očekivati uobičajene filozofske monologe (mada milostivo ređe nego u „Far Cry 5“), slučajni prikazi „šokantnog“ nasilja u insertima i podsmeh preko radija nakon svake misije za koje nikada nije objašnjeno zašto ili kako ih čujete.

Misije priče u „New Dawn“ takođe deluju preterano poznato, a ponekad i potpuno površno. Red puškaranja, red halucinacija, sekvenca borbe u areni – sve to je ovde, izazivajući nešto više od osećaja deža vu. Srećom, većinu svog vremena još uvek provodite istražujući svet i uništavajući stražarske ispostave, koje ostaju izazovna i zadovoljavajuća udica koja pokreće iskustvo, kao što to čine i neke nezaboravne sporedne misije. To je svedočanstvo o snažnoj okosnici serijala, pa smo i bez puno novina, još uvek uživali tokom većeg dela svog vremena provedenog igrajući „New Dawn“.

To je važilo i za jedan novi dodatak poznatim sporednim aktivnostima, ekspedicije. Ove diskretne sporedne misije vas preusmeravaju na manje lokacije da biste ščepali vreću punu vrednih resursa. Funkcionalno, ekspedicije počinju kao zauzimanje stražarskih ispostava, ali se završavaju ludim trčanjem do tačke izvlačenja dok su vam horde neprijatelja za petama. One su solidan dodatak formuli „Far Cry“, a mi cenimo raznolikost koju nude. I ekspedicije i misije stražarskih ispostava sada se mogu vratiti na viši nivo težine za unosnije nagrade. Ovo predstavlja intrigantan element iskušavanja sreće u toku ponavljanja misija, ali voleli bismo da se dodatni izazov ne svodi samo na neprijatelje sa većim HP-om i većim brojem štitova.

„New Dawn“ potpuno pomera sisteme progresije serijala, ali promene su zapravo beznačajne. Novi sistem levelovanja nudi nekoliko nivoa oružja i neprijatelja koji se razlikuju po bojama, ali protivnici višeg nivoa pokazuju samo snagu, a ne i pamet – najbolje je da ih ipak uklonite prigušenim pucanjem ili nevidljivim ubijanjem iz neposredne blizine. Novi sistem izrade predmeta i nadogradnje baze su novi način serviranja istih starih otključavanja: nadogradite garažu da biste prizvali nova vozila, nadogradite ambulantu kako biste povećali svoje zdravlje, itd. Sistem izrade predmeta vrlo lepo funkcioniše, ali sama oružja i predmeti koje pravite nisu posebno uzbudljivi.

Ovo je dvostruko istinito za način na koji „New Dawn“ upravlja otključavanjem sposobnosti. Poeni veština sada se dobijaju za specifične izazove, kao što je ubijanje pet neprijatelja pomoću luka, skretanje pažnje trojici čuvara korišćenjem kamenja i lov na tri jelena. Uživali smo u otvorenoj prirodi koju izazovi pružaju, a oni su nam pomogli da se izvučemo iz uobičajenog igranja, podstičući upotrebu različitog oružja. Međutim, stvarne sposobnosti koje možete da otključate su pozitivno sumorne, čineći da brojne poene utrošite na svakodnevne opcije kao što je otključavanje dvogleda, povećanje kapaciteta disanja i mogućnost popravljanja vozila. Nekoliko povlastica kasnije u igri nudi neke zanimljive obrte, ali su premale i stižu isuviše kasno.

Sve promene u progresiji u „New Dawn“ deluju kao da služe mračnom gospodaru: mikrotransakcije, koje predstavljaju prednji i centralni deo u meniju za pravljenje predmeta. Treba vam više komponenti za nadogradnju oružja? Kupite paket komponenti! Ne možete da dočekate da otključate taj novi auto? Umesto toga, kupite ga „Far Cry“ novčićima! Možete čak kupiti i dodatne bodove pomoću novca. Ekonomija u igri je više nalik distopiji nego bilo šta što se nalazi u ozračenom „New Dawn“ pejzažu, pa iako možete videti i uraditi sve što igra može da ponudi tokom vremena i uz puno strpljenja, kontinuirani podsetnici da za samo nekoliko dolara možete preskočiti svo to mučenje jednostavno deluju grozno.

Osnovna formula ovog serijala se održava, ali „New Dawn“ ne uspeva da joj da vredan doprinos. Osim misija ekspedicije, malo šta u „New Dawn“ deluje novo, a jedino zanimljive narativne teme predstavljaju veze sa „Far Cry 5“. Kada su svi najbolji delovi nove igre zapravo stari delovi, teško je biti uzbuđen u vezi onoga što dolazi sledeće.

Far Cry New Dawn was last modified: avgust 13th, 2019 by ITN Team

The post Far Cry New Dawn appeared first on ITNetwork.

Original Article