Facebookov algoritam pogoduje Republikancima

0
122

U najnovijem istraživanju koje je objavljeno u časopisu Research & Politics, istraživači otkrivaju kako je promjena Facebookovog algoritma 2018. godine dovela do veće vidljivosti, posjećenosti i angažiranosti grupama koje podržavaju Republikance u SAD-u.

Najnovije istraživanje koristilo je podatke CrowdTangle za mjerenje angažmana s objavama lokalnih demokratskih i republikanskih grupa na Facebooku i Twitteru između siječnja 2016. i kolovoza 2021. Istraživači su otkrili da je do jeseni 2018., nekoliko mjeseci nakon što je Facebook objavio promjenu algoritma, došlo do značajnog porasta u angažmanu s republikanskim stranicama na Facebooku.

"Zaključujemo da se čini mogućim da su promjene u načinu ocjenjivanja sadržaja na Facebooku dovele do udvostručenja ukupnih udjela objava lokalnih republikanskih stranaka u usporedbi s objavama lokalnih demokratskih stranaka u prvoj polovici 2019., iako su demokratske stranke češće objavljivale u tom razdoblju", pišu autori studije.

Istraživači kažu da je "teško" sa sigurnošću znati što je uzrokovalo promjenu prema kraju 2018., no napominju da su njihovi nalazi uglavnom u skladu s onim što znamo o promjeni Facebookovog algoritma i reakciji na nju, zahvaljujući Facebook Papersima Frances Haugen.

Tvrtka je najavila veliku promjenu u sustavu rangiranja News Feeda u siječnju 2018., kako bi naglasila "smislene društvene interakcije" ili MSI. No dokumenti koje je Komisiji za vrijednosne papire i burzu predala Facebook zviždačica Frances Haugen, američka podatkovna znanstvenica i inženjerka, bivša voditeljica proizvoda u Facebooku, pokazuju da su početkom 2019. izdavači i političke stranke postavljali pitanja o tome potiče li MSI zapravo povećanja negativnih postova na najvećoj društvenoj mreži na svijetu, što znači da je Facebook znao da novi algoritam pogoduje jednoj političkoj struji.

U izjavi za NBC News, Meta je otkrića istraživača nazvala "nevjerojatnim", rekavši da se razlike u angažmanu mogu pripisati drugim čimbenicima. "To se ne podudara s onim što je MSI zapravo učinio, a to je smanjenje količine javnog sadržaja – poput sadržaja političkih stranaka na platformi", rekao je glasnogovornik tvrtke.

S druge strane istraživačima u prilog ide činjenica da se u vrijeme dok su Republikanci na Facebooku povećavali popularnost, to isto nije dogodilo na Twitteru.

Original Article