Facebook-u kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja podataka

Osim što su se uvalili u probleme sa politikom i regulatorima i izgubili poverenje korisnika, u Facebook-u će skandal sa curenjem podataka u političku konsultantsku kuću Cambridge Analytica platiti i novčano – a sada se zna i koliko. Američka trgovinska komisija FTC kaznila je društvenu mrežu novčanom kaznom od 5 milijardi dolara jer je tokom 2016. godine dopustio da iz njihovih sistema "procure" podaci 87 miliona korisnika.
Ova kazna rezultat je nagodbe Facebook-a sa ovim regulatornim telom, a vodstvo FTC-a glasalo je za nju "tesno", tek 3:2, s time da su predstavnici Republikanske stranke glasali za nagodbu dok su Demokrate bili protiv. Oni su hteli oštrije da kazne Facebook, verovatno i zbog činjenice da su podaci sa njega korišćeni kako bi se pogodovalo kampanji Donalda Trumpa. Samim time ova je nagodba vidljivo ispolitizovana, a mnogi već sada finansijsku kaznu proglašavaju smešno malom

– za poređenje, Facebook ovaj iznos zaradi u proseku svakih 49 dana.
Iako rekordna u istoriji FTC-a, ova kazna je i od strane ulagača percipirana kao izuzetno niska za "zločine" koji su počinjeni, pa je deonica Facebooka po njenoj objavi dobila gotovo 2% na vrednosti.
O ovom slučaju curenja podataka i tome kako je Cambridge Analytica njima manipulisala glasačima snimljen je i dokumentarni film The Great Hack koji će uskoro stići na Netflix.
IT vestiOriginal Article