Facebook sledeće godine lansira sopstvenu kriptovalutu


Do kraja ove godine, javlja BBC, Facebook će početi da testira svoju sopstvenu kriptovalutu, za sada nazvanu GlobalCoin.
Nakon početnih testiranja, u prvom tromesečiju sledeće godine, društvena mreža bi mogla da pokrene i sopstvenu platformu za digitalna plaćanja zasnovanu na toj kriptovaluti.
O Facebook-ovim planovima za lansiranje kriptovalute priča se već godinama, ali sada je po prvi put i iz službenih izvora potvrđeno da su planovi u poodmakloj fazi. BBC je, naime, razgovarao sa guvernerom engleske centralne banke (Bank of England), Markom Carneyem, koji je nedavno o Facebook-ovom novom coinu i planovima razgovarao izravno sa Markom Zuckerbergom.
Zuckerberg je od centralne banke tražio savete i pomoć oko regulative i operativnih pitanja vezanih uz lansiranje valute i sistema za digitalna plaćanja. Prema informacijama koje su dostupne, Facebook takođe razmatra mogućnost pružanja usluge prenosa novca od korisnika do korisnika, čak i onih bez bankovnih računa.
GlobalCoin bi trebao da bude tzv. stablecoin čija bi vrednost bila povezana s američkim dolarom, kako bi se smanjili rizici od oscilacija.

IT vestiOriginal Article