Facebook se nagodio u tužbi vezanoj uz prepoznavanje lica

Facebook je u SAD-u vodio sudski spor od 2015. godine, koji je protiv njega pokrenula grupa korisnika iz Illinoisa s tvrdnjom da njegov alat za prepoznavanje lica krši nacionalni zakon o privatnosti.

Nakon nešto manje od 5 godina, Facebook i tužitelji su se sada vansudski nagodili za okončanje spora, jer je ekipa iz Illinoisa pristala da im najveća društvena mreža plati 550 milijuna dolara.

Facebook je povodom ovoga dao izjavu u kojoj kaže da su odlučili pristati na nagodbu jer je to u najboljem interesu njihove zajednice i dioničara.

Društvena mreža je u SAD-u počela koristiti prepoznavanje lica 2010. kada je automatski tagirala ljude u fotografijama korištenjem svojeg alata za predlaganje tagova. Alat je skenirao korisnikovo lice i nudio prijedloge tko je osoba na slici. Mada korisnici imaju opciju da tu značajku isključe u svojim postavkama privatnosti, Facebook ih nije eksplicitno pitao žele li da bude aktivirana, a od 2019. godine je opciju napravio kao "opt-in", što znači da korisnici mogu odabrati žele li da im bude uključena.

Širom svijeta provode se brojne kampanje protiv sustava za prepoznavanje lica, a i Europska unija je objavila kako razmatra korištenje te tehnologije u javnosti, dok zakonodavci rade na tome kako spriječiti da ju netko iskorištava na nedozvoljeni način koji se kosi s pravilima o zaštiti privatnosti.

Kina s tim nema nikakvih problema, pa njezina policija već nekoliko godina provodi kontrole građana sustavom za prepoznavanje lica na mjestima gdje je najveća cirkulacija poput zračnih luka i kolodvora s ciljem potrage za kriminalcima i „protudržavnim elementima“, a nedavno su uveli i prepoznavanje lica u apotekama u Šangaju. Prepoznavanje lica se koristi prilikom kupovanja određenih medikamenata s ciljem suzbijanja ilegalne trgovine.

Original Article