Facebook razvija vlastite procesore za servere

0
196

Prema informaciji (čitaj glasini) koju donosi The Information, Facebook želi smanjiti ovisnost o Intelu i Qualcommu na taj način da će razviti vlastite procesore za svoje podatkovne centre.

Jedan od tih procesora će služiti za procesiranje zadaća strojnog učenja, uključujući algoritam koji upravlja Facebookovim preporukama sadržaja, dok će drugi služiti za transkodiranje video zapisa kako bi poboljšao kvalitetu "livestreamanih" video filmova.

Novi procesori će biti kompatibilni za rad u suradnji s procesorima trećih strana koje Facebook već koristi u svojim serverima i zasad ih Facebook ne namjerava u potpunosti zamijeniti svojim čipovima.

Obzirom da je Facebook još 2019. godine objavio da radi na svojim ASIC čipovima za video transkodiranje, očito je da već duže vrijeme razvija vlastite procesore, pa vjerujemo da se sada samo ubrzao zbog nestašica i problema s dobavljačima kakve imaju i druge velike IT tvrtke poput Googlea i Microsofta, koje također žele smanjiti utjecaj o tuđem hardveru izradom vlastitih rješenja.

Original Article