Facebook pokušava da spreči nezakonitu prodaju Amazonske prašume

0
195

Facebook je izjavio da će pokušati da suzbije ilegalnu prodaju zaštićenih područja amazonske prašume putem njihove mreže. Nakon, turbulentne nedelje za rad ove mreže i izjave Googla da će ukinuti oglase koji negiraju klimatske promene, Facebook je rešio da stane na put ilegalnoj prodaji prašume.

PCPress.rs Image

Klimatske promene postaju fokus društvenih mreža i tehnološkog sveta. Google je nedavno pokrenuo aplikaciju putem koje pomaže da se smanji emisija ugledn-dioksida, a Facebook sada najavljuje da nove mere kada su u pitanju zaštićena područja. Nakon što je BBC pokrenuo istragu o radu Facebook-a, ovaj društveni gigant je promenio svoju politiku. Tako da se od sada nove mere primenuju na Amazon, a ne na ostale prašume i staništa divljih životinja. Ideja Facebook-a je da otkrije oglase koji ilegalno prodaju delove Amazona i takve oglase će skidati.

Ova akcija je usledila nakon što je u februaru BBC prikazao dokumentarni film Our World-a u kojem je prikazano da je do sada u Amazonskim šumama prodata površina od 1000 fudbalskih terena. Ove prodaje su realizovane u okviru Facebook-ovih oglasa. Neke od prodatih parcela su bile unutar zaštićenog prostora, odnosno deo nacionalnih šuma ili zemljište zaštićeno za autohtone narode. Nakon prikazivanja ovog filma, Vrhovni savezni sud Brazila je naložio istragu o prodaji zaštićenog područja Amazona putem Facebook-a. Facebook je tada bio otvoren za saradnju sa lokalnim vlastima, ali je odbio da preduzme mere koje bi zaustavile trgovinu.

Međutim, nakon nedavnog sastanka Facebook-a i Programa UN za zaštitu životne sredine, preduzeti su novi koraci. Sa druge strane, promena politike Facebook-a se može sagledati i kao jedna vrsta popuštanja. Naime, Facebook se u poslednje vreme nalazi pod velikim pritiskom američkih zakonodavaca, pogotovo nakon izjava koje je dala bivša zaposlena. Osim toga, tokom ove nedelje Facebook se suočio sa padom platforme na više sati u celom svetu.

Da li će uspeti?

Facebook će pokušati da uhvati ilegalne podavce putem baze podataka kojom upravlja UNEP. Reč je o najopsežnijoj bazi podataka te vrste i ažurira se mesečno na osnovu izveštaja vladinih i nevladnih institucija. Advokat Brenda Briti ukazuje da Facebook neće uspeti u svojoj nameri ukoliko ne postavi obavezu prodavcima da navedu lokaciju prodajnog područja. BBC dokumentarni film je pokazao da su neki podavci delili satelitske snimke i GPS koordinate ali da nisu ipak svi postavljali ovakve informacije. Sa druge strane, Facebook je izjavio da neće od prodavaca da traži da objave tačnu lokaciju. Facebook zapravo samo neće dozvoljavati pojavu ovih oglasa, dok nema nameru da „juri“ ilegalne pordavce.

Izvor: BBC

The post Facebook pokušava da spreči nezakonitu prodaju Amazonske prašume first appeared on PC Press.Original Article