Facebook optužen da ne pruža slobodno i bezbedno okruženje za korisnike

131

Nevladina organizacija Reporters Without Borders (RSF) sa sedištem u Parizu pokrenula je tužbu protiv Facebook-a u Francuskoj, optužujući ovu poznatu platformu da ne pruža bezbedno okruženje za korisnike kršeći sopstvene uslove.

Kako su naveli, obmanjivanje potrošača prema francuskom zakonu je ilegalno i kompanije se suočavaju s novčanim kaznama u iznosu do 10 posto godišnje prodaje ako se utvrdi da krše pravila. U tužbi podnetoj u ponedeljak tužiocima u Parizu tvrdi se da je Facebook dopuštao širenje dezinformacija i pretnji uprkos obećanjima korisnicima da će na profesionalan način stvoriti sigurno i slobodno okruženje.

Kao dokaz ovih tvrdnji, RSF je naveo izjave bivših zaposlenih Facebook-a, koje detaljno opisuju govor mržnje i pretnje upućene francuskim novinarima, rad organizacija za proveru činjenica i primere dezinformacija objavljenih na platformi.

"Očekujemo da Facebook efikasno poštuje obaveze koje je preuzeo prema svojim potrošačima, umesto da se pretvara da će ih sprovoditi, a da to nije slučaj", poručili su iz RSF-a.

IT vestiOriginal Article