Fabrika Čangjing u Kini zamenila 90% radnika robotima

09. 02. 2017.

Fabrika Čangjing u Kini zamenila 90% radnika robotima

Kineska kompanija Čangjing Presižen Tehnolodži, koja se bavi proizvodnjom mobilnih telefona, automatizovala je proizvodnju otpustivši 90 odsto radnika koje je zamenila robotima, kao deo višegodišnjeg regionalnog plana za ukidanje potrebe za ljudskom fabričkom radnom snagom.

Fabrika Čangjing u Kini zamenila 90% radnika robotima

foto: blic.rs

Kako prenosi portal „Moneteri Vač“ (Monetary Watch), kompanija čak koristi autonomne kamione za dostavu i isporuku svojih proizvoda.

Protivnici automatizacija fabrika širom sveta su zabrinuti zbog kontinuiranog ukidanja radnih mesta za ljude, a prema jednom ekonomskom izveštaju iz 2016, radnici koji zaradjuju 20 dolara po satu ili manje, imaju 83 odsto šansi da ostanu bez posla zbog automatizacije, navodi se u tekstu.

Iako protivnici automatizacije izražavaju zabrinutost i zbog kvaliteta proizvoda koje prave roboti, u kompaniji Čangjing tvrde da su zabeležili rast produktivnosti od 250 odsto nakon što su zamenili 90 odsto zaposlenih s robotima, dok je broj proizvoda sa nekim nedostatkom smanjen sa 25 procenata na samo 5,0 odsto, piše „Moneteri Vač“.

Izvor:

blic.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Article source: http://www.pressonline.rs/plus/tehno/390338/fabrika-cangjing-u-kini-zamenila-90-radnika-robotima.html