F1 2019

Codemasters ima ekskluzivni ugovor sa Formula 1 trkačkom serijom već skoro deceniju, počevši od F1 2010. Nije iznenađujuće da je pojednostavlјen, ali informativan naziv ovogodišnje verzije F1 2019 – zašto ga promeniti ako funkcioniše? Budući da je najnovija iteracija neprekinutog niza od deset izdanja, veoma je primamlјivo jednostavno dati listu ispravki tj. šta se promenilo u odnosu na prošlogodišnju verziju, ali ovo je naša prva godina posedovanja i igranja F1 20xx igre na konzoli (PS4) protiv PC-a… samo ćemo se pretvarati da je sve potpuno novo.

F1 2019 je F1 2018 sa novom grafikom i dodatkom legendarnih zvezda Alain Prost-a i Ayrton Senna-e, obojice poznatih kao veoma talentovanih i ultra-konkurentnih vozača koji su podelili jedan od najupečatlјivijih i najtrajnijih rivalstava u istoriji motornih sportova. „Nova grafika“ je u osnovi prošlogodišnja grafika sa slojem izmaglice koja je prekrivena njima da bi se stvorio malo realniji osećaj i lep sjaj oko snažnih svetla korišćenih u noćnim trkama. Izgleda lepo, ali da budemo fer, sve je izgledalo lepo i 2018. godine.


S obzirom da recenzija igre obično nije ništa drugo do subjektivno mišlјenje, može da bude korisno da znate odakle dolaze recenzenti. U ovom slučaju, oni su tvrdoglavi PC ljubitelji trkačkih simulacija sa rekordom u prošlosti koji se proteže daleko od uglednih Grand Prix Legends iz 1998. i uklјučuju poznate naslove kao što su iRacing, Assetto Corsa i Assetto Corsa Competizione, rFactor i rFactor 2, Project Cars i Project Cars 2, i još desetak ili više onih koji su do sada nestali i postali zaboravlјeni. Kao takavi, oni su takođe veoma zavisni od trka sa visokokvalitetnim upravlјačkim mehanizmima za povratnu informaciju o silama i smrtonosno se plaše pokušaja da se trkaju sa konzolnim kontrolerom.

Takođe možete da primetite zajednički faktor u tim naslovima, ali ako ne, evo ga: to su sve generičke trkačke simulacije. One nude veliku širinu u kolekcijama za staze i kola, i obavlјaju kredibilan posao obezbeđivanja zabavnih i uverlјivih simulacija fizičkih aspekata trka, ali ne oslikavaju duh i jedinstvenost različitih osnovnih stilova trka. Naravno, iRacing, Project Cars i rFactor obezbeđuju Formula 1 automobile (čak i ako moraju da ih nazivaju nekim drugim imenima zbog komplikovanih autorskih prava) i podskup odgovarajućih staza, ali cirkus F1 je daleko više nego samo trkanje na jednoj stazi. To je vrhunska trkačka liga u svetu, koja se bavi godišnjim budžetima koji će učiniti da NASA pocrveni od zavisti, i internacionalnom navijačkom bazom koja je rival i zapravo zarađuje više od fudbala. Sa pola milijarde lјudi koji su se uklјučili da gledaju svaku trku, očigledno postoji spremno tržište za igru/simulaciju, koja pruža razumnu sliku načina života F1 trkača pored akcija na stazi. Ta igra je F1 2019.

Jedna od više ezoteričnih činjenica o F1 je starosna dob vozača; kada se uzmu u obzir ogromni troškovi u vremenu i novcu koji su potrebni da bi se čak i kola vratila na stazu, pomislili biste da bi samo najstariji i iskusniji vozači bili smešteni u više miliona dolarsko sedište, vrlo krhkih automobila. To se, naravno, dešava, ali ovih dana ćete verovatno videti 17-godišnjaka na podijumu kao veterana starog preko 30 godina. Verovatno nema aktivnog vozača u F1 danas koji nije počeo sa trkama kartinga kada su imali samo 4 ili 5 godina.

Gde se troši sav novac? Putovanja su, naravno, ogroman trošak, jer timovi putuju širom sveta zbog trka. Istraživanja i razvoj takođe zauzimaju veliki procenat; timovi dizajniraju i prave vlastite automobile, a u nekoliko slučajeva kao što su Ferrari i Renault, takođe prave vlastite motore. Manji timovi sklapaju ugovore o kupovini njihovih motora od bilo koje od te dve firme ili od Honda-e. Za vodeće timove, plata vozača je takođe prilično veliki zalogaj. Kada uzmete u obzir da bi vodeći timovi rado trošili 10 miliona dolara samo da bi skinuli desetinku sekunde od kruga, počinjete da shvatate koliko je novca u pitanju. Sa takvom vrstom novca, takođe nije iznenađenje da se u pozadini dešava mnogo politike i veoma jaka iskušenja da se učine prevare. Ovo zauzvrat vodi do knjige pravila koja bi osramotila čak i najteže regulatorne režime.

Dakle, kako se sve to prevodi u video igru? Kako se ispostavilo, prilično dobro. Međutim, postoji opomena u tome da F1 2019 možda nije baš toliko prijatelјski za početnike. Postoji više načina igranja, ali najverovatnije će biti mod karijere. Kao što je gore pomenuto, u F1 voze tinejdžeri, ali ne kao njihov prvi posao. Niko ne ide direktno u F1 – postoje desetine manjih liga koje pomažu da se pripreme najbolјi od najbolјih za vožnju u F1. F1 je najbliža (verojatno biste mogli ovo da pogodite) Formula 2. F2 automobili su vizuelno slični F1 automobilima, ali su malo jednostavniji za rukovanje. Trke su svakako jednako teške, naravno, jer je uspeh u F2 gotovo uslov za diplomiranje u F1, a F1 je cilј svakog. F1 2019 uklјučuje F2 seriju kao i F1, a F2 serija počinje u karijeri F1 2019. Umesto da prolazite kroz celu godinu, preuzimate trku u tri ili četiri trke da biste završili različite izazove (osvojite tri pozicije, pobedite svog rivala, itd.) – vaši rezultati u ovim F2 mini trkama navodno imaju neke uticaje na to da li će vam biti ili ne ponuđena F1 vožnja.

Ovo nije bilo preteško kada smo uspeli da steknemo kontrolu koristeći ručni kontroler, ali smo imali prednost što smo već bili upoznati sa trkačkim stazama. To je bilo neophodno, ali nije bilo dovolјno. Prvo smo morali da se izborimo sa kontrolerom. Očekivali smo mnogo frustracije, na osnovu iskustava sa drugim konzolnim trkačima gde smo našli da su kontrolni padovi isuviše osetlјivi i temperamentni da bi se čak vozili i pravim putem. Nismo sigurni zašto, ali smo imali vrlo malo problema sa PS4 kontrolerima u F1 2019. Prvobitno smo mislili da je to zbog osnovnih asistencija (posebno pomoć pri kočenju), ali čak i nakon što smo sve isklјučili, još smo mogli da vozimo dovolјno dobro – ne do PC standarda, ali dovolјno dobro. Čak i kada su sve asistentcije onemogućene, i dalјe smo se osećali kao da je bilo malo pomoći u upravlјanju iza kulisa, ali možda smo u tome bolјi nego što smo mislili da jesmo. Ali verovatno ne.

Za nekoga potpuno novog igrača F1, ipak…. uskakanje u sred trke na stazi koju nikada ranije niste videli, vozeći jedan od najmoćnijih i najbržih automobila na planeti, okružen drugim vozačima koji ne žele ništa više nego da vas skinu sa puta – to nije recept za zadovolјavajuće prvo iskustvo. Srećom, tu su i tutorijali, ali to će i dalјe biti strma kriva učenja za neupućene. Takođe je moguće da se postave pojedinačne trke sa dugim treninzima i da radite kroz listu staza jednu po jednu sa mnogo mogućih permutacija na veštini AI, asistenciji vozača, itd. Nekoliko desetina sati toga bi trebalo da bude dovolјno za pripremu za karijerni mod igre.

Spretnost u automobilu i na stazi vodi vas za sada u Formuli 1. Postoje mnogi, mnogi aspekti da ste vozač F1 koji nema nikakve veze sa brzinom na stazi. Sa vozačem je, na primer, jedini način na koji mehaničari trka moraju da komuniciraju i da saopšte šta se dešava sa vozilom. Sami automobili stalno izveštavaju o hilјadama podataka performansi preko linka za podatke kako za trkačke inženjere na stazi tako i za daleko veću grupu stručnjaka nazad u ekipi tima, ali samo vozač zna kako se svi ovi podaci pretvaraju u stil rukovanja koji preferira tip iza volana. Ovo takođe ubacuje podatke u tekući R&D proces – razvoj automobila nikada nije završen, pa čak i u trkačkoj sezoni, fabrika je zaokuplјena projektovanjem i izgradnjom automobila sledeće godine zajedno sa razvojem pobolјšanja trenutnog automobila. Vozač apsolutno mora da bude u stanju da komunicira na visokom nivou sa ostatkom tima kako bi ostao konkurentan.

Postoji i timski rad koji treba razmotriti. Svaki F1 tim postavlјa dva automobila i dva vozača. Tim se bori za bodove konstruktora u sezonskom takmičenju za najbolјi automobil, dok se vozači takmiče za godišnje prvenstvo vozača. Ovi različiti cilјevi mogu da izazovu napetost između vozača i vlasnika/inženjera. Za tim, nije bitno koji vozač je ispred drugog na kraju, samo dok obojica završe na najvišim mogućim pozicijama. Postoje slučajevi, međutim, kada tim želi da jedan od vozača dozvoli drugom da ga prođe, obično zbog različitih strategija pit-stop-a, ali ponekad i da favorizuje vozača koji se smatra vođom tima. Teška je stvar za vozača na takvom nivou trkanja da propusti svog saigrača – još više zato što je najvažniji protivnik bilo kog vozača F1 njegov saigrač. Oni voze naoko identične automobile, tako da se u teoriji sve svodi na sposobnost vožnje.

F1 2019 ima neke RPG nalik načine da dovede nešto od tog stresa u igru. Kao primer, intervjuisaće vas TV reporter nakon svake utrke, bez obzira na to da li ste stigli do cilјa ili se slupali. Ovi intervjui nose težinu od pola milijarde gledalaca koji analiziraju svako izgovaranje da bi se složili sa svojim vlastitim blisko zastuplјenim mišlјenjima, i bacaju verbalni kritike kada se ne slažu. Potražite na Google-u “vettel canada time penalty” ako vas zanima kako to izgleda. Poenta je, međutim, da vozači moraju da prate brojne linije kako bi izbegli lјutnju svog tima, navijača ili drugih vozača. Odgovaranje na jedan način može da pobolјša vaše odnose sa timom, ili može da vas označi kao arogantnog i umišljenog lika. Mislili smo da je ovo odlična ideja, iako je igra imala isti problem kao i druge RPG igre: odgovor koji bi dali nije bio uklјučen u izbor koji nam je bio ponuđen. To je brzo preraslo u LA Noire zagonetku: morali bih da izaberemo odgovor zasnovan na onome što smo mislilo da igra želi. I u F1 2019, kao i u Noire-u, sve je bilo dobro: gotovo sve smo pogrešili. To, u kombinaciji sa užasnim nastupima u trkama (bili smo dobri četiri kruga ili tako nešto, ali nismo mogli da sastavimo savršenu trku) doveli su do gubitka vere u nas od strane tima. Ni to nam se nije svidelo, ali voleli smo osećaj da smo zapravo počeli da osećamo strah i sram. Bojali smo se da ćemo izgubiti svoje mesto od uglednijeg vozača, i bilo nam je neprijatno što ne možemo da prođemo kroz trku bez vrteški, slupavanja ili uzrokovanja velikog zastoja.

Imali smo mnogo manje stresne zabave sa istorijskim rivalstvom Senna/Prost. Ovo su takođe kratke mini-trke sa cilјevima kao što su “preteći 10 protivnika u 5:35” i slično. Ove trke se izvode u automobilima koji su prikladni za tu eru. Postoji i prilično dobra kolekcija drugih klasičnih F1 automobila. Oni mogu da budu zabavni i izazovni za vožnju, ali nažalost nema klasičnih staza koje bi išle sa njima. Starije staze su mnogo opasnije za vožnju, ali u mnogim slučajevima imaju više karaktera nego nove, sigurnije staze kojima nedostaje karakter njihovih starijih verzija.

F1 2019, kao i prethodne verzije, nudi širinu i dubinu koja je jedina održiva za usko fokusiran način trke. Širok spektar iskustava, izbor automobila i izbor staza pružaju mnogo dublјe iskustvo igraču nego što bi bio dostupan u generičkoj simulaciji, a dubina zaista pokazuje kompleksnost ne samo izgleda trke, već i promenjivih uslova tokom trka. U stalnom ste kontaktu sa trkačkim inženjerima i stratezima koji rade u pozadini dok vas obaveštavaju o promenama koje mogu ili ne moraju da dovedu do promena u taktici i strategiji. Dok ste možda počeli trku sa planom za samo jedan pit stop, ali akcije i reakcije takmičenja mogu da učine pogodnijim da se, na primer, ide u pit stop dva puta.

Oni će takođe pratiti sve vrste parametara iz vašeg automobila i pružiti vam savete, kao što su da vam kažu da dobro radite na ekonomičnosti potrošnje goriva i da obogatite mešavinu goriva za malo veću brzinu, ili da vas zamole da koristite malo manje kočenja jer su kočnice blizu pregrevanja. Formula 1 je najsofisticiranija, najskuplјa, jedinstvena i popularna auto trkačka liga na planeti. Trebalo je skoro deset godina da se napravila igra/simulator koja bi dostigla pravi kvalitet u svoj svojoj lepoti i složenosti, a F1 2019 bi upravo mogao da bude igra na osnovu koje će se sve ostale porediti.

Zahvaljujemo se firmi ComputerLand na ustupljenom promo disku za igru.

F1 2019 was last modified: jul 23rd, 2019 by ITN Team

The post F1 2019 appeared first on ITNetwork.

Original Article