EU zakon o čipovima dobio svoje finalno odobrenje

0
74
eu-zakon-o-cipovima-dobio-svoje-finalno-odobrenje

BIZIT 23


PCPress.rs Image

Upravljačka tela širom sveta su preduzela korake poslednjih godina da podstaknu lokalnu proizvodnju čipova, kao što su poreski podsticaji i finansiranje. Na primer, Evropska unija je upravo odobrila Zakon o čipovima, propise koji imaju za cilj da poboljšaju kapacitet proizvodnje poluprovodnika u svojim državama članicama.

PCPress.rs Image

Evropska unija želi samostalnu proizvodnju čipova

Prvi put objavljen u februaru 2022. godine, Zakon o čipovima ima za cilj da iskoristi 43 milijarde evra za investicije kako bi povećao smanjenje proizvodnje mikročipova u EU na 20% 2030. Savet Evropske unije se takođe nada da će privući investicije, promovisati istraživanje i inovacije i pripremiti Evropu za svaku buduću krizu snabdevanja čipovima. Predviđa se da će industrija čipova vredeti 1 bilion dolara do 2030. godine, predvođena pametnim telefonima, serverima, centrima podataka i aplikacijama za skladištenje podataka.

Odobravanjem Zakona o čipovima, EU bi mogla da ukloni deo svog oslanjanja na strane subjekte, poput Kine, za proizvodnju poluprovodnika. Konačno odobrenje EU Zakona o čipovima usledilo je nakon što je predsednik Bajden 2022. godine potpisao Zakon o CHIPS-u i nauci. Njime su 52 milijarde dolara u vidu finansiranja i poreskih kredita bili dostupni industriji poluprovodnika Sjedinjenih Država, od čega je 39 milijardi dolara izdvojeno za inicijative za proizvodnju poluprovodnika.

Konačim odobrenjem ovog Zakona o čipovima, EU bi mogla da smanji oslanjanje na Kinu, za proizvodnju poluprovodnika. „Sa Zakonom o čipovima, Evropa će biti predvodnik u svetskoj trci poluprovodnika,“ rekao je Héctor Gómez Hernández, španski ministar industrije, trgovine i turizma. „To već vidimo. Novi proizvodni pogoni, nove investicije, novi istraživački projekti. Dugoročno će to doprineti našoj industriji i smanjenju spoljne zavisnosti“.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.