EU sprovodi istragu protiv Microsoft-a

0
216

EU reulatorno telo protiv monopola razmatra žalbu koju je uložio Slack Technologies na rad kompanije Microsoft. Postavlja se pitanje da li Microsoft kroz aplikaciju Teams, koja je integrisana sa Office proizvodima, zauzima položaj monopoliste.

PCPress.rs Image

Kad si monopolista, svako ponašanje je monopolističko?

Evropska komisija je ulazala da je 2017. godine Microsoft predstavio aplikaciju Teams sa ciljem da se takmiči sa Slackom i drugim sličnim aplikacijama koje se u najvećoj meri koriste na radnom mestu. Slack je u julu kupio proizvođač Salesforce i tokom prošle godine je podnela žalbu na rad Microsofta. EU je samo tokom prošle godine kaznio Microsoft sa 2,2 milijarde evra zbog različitih prekršaja, međutim do sada se ova kompanija nikada nije oglašavala po ovom pitanju.

Microsoft unapred instalira Teams i aplikaciju je teško deinstalirati. Ujedno aplikacija se dobija u okviru Microsoft paketa, čime se automatski “osvaja” veliki obim tržišta. EU je do sada kaznila brojne kompanije i pokrenula je brojne tužbe. Stoga se može očekivati da će tokom sledeće godine na udaru biti Microsoft.

Izvor: Reuters

The post EU sprovodi istragu protiv Microsoft-a first appeared on PC Press.Original Article