EU provodi istragu Microsoftove kupnje Activision Blizzarda

0
84

Prema očekivanjima, Europskoj komisiji se previše ne dopada plan Microsofta da za 69 milijardi dolara kupi Activision Blizzard, jer smatra da bi time ekipa iz Redmonda mogla znatno naštetiti konkurenciji i steći preveliku prednost na tržištu videoigara za računala i konzole te usluga gaminga u oblaku.

Iz tog razloga EK će provesti "sveobuhvatnu istragu" planirane akvizicije jer anitimonopolski službenici Komisije misle da Microsoft ima potencijalni ekonomski poticaj da spriječi konkurente u pristupu Activision Blizzardovim "visokoprofilnim i vrlo uspješnim igrama", uključujući nove Call of Duty naslove.

Komisija napominje kako je također zabrinuta da bi dogovor mogao nepravedno dati prednost Windowsima u odnosu na konkurentske operativne sustave za računala. Europska komisija ima 90 radnih dana za dovršetak svoje istrage, što znači da bi odluka stigla najkasnije 23. ožujka 2023.

"Godinama je Microsoft bio glavni igrač u lancu opskrbe igrama. Kupuje Activision Blizzard, vrlo uspješnog proizvođača igara. Moramo osigurati da ostanu prilike za buduće i postojeće distributere videoigara za računala i konzole, kao i za konkurentske dobavljače operativnih sustava za računala," rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za politiku tržišnog natjecanja. "Poanta je osigurati da ekosustav igara ostane živahan u korist korisnika u sektoru koji se brzo razvija."

Komisija neće nužno blokirati dogovor, ali bi mogla značajno odgoditi transakciju i prisiliti Microsoft na ustupke. Šef Xboxa Phil Spencer proaktivno je pokušao umiriti regulatore, ali i gamere koji su se preplašili da će PlayStation ostati bez nekih velikih Activision Blizzardoivih franšiza. "Ne uklanjamo Call of Duty s PlayStationa. To nam nije namjera", rekao je nedavno. "Naša je namjera nastaviti isporučivati ​​Call of Duty na sve platforme."

Original Article