EU pokrenula istragu o korišćenju špijunskog softvera od strane država EU

0
146

Softverska špijunaža unutar EU? I to je moguće u današnje vreme…

PCPress.rs Image

Evropski parlament je u četvrtak izglasao formiranje novog odbora koji treba da istraži navode da su članice EU nabavile i koristile špijunski softver Pegasus. Poslanici su većinski glasali za ovaj predlog. Evropski parlament je istako da će komitet da prouči postojeće zakone koji regulišu nadzor kako bi se sagledale sve pravne povrede u slučaju da je špijunski softver Pegasus korišćen u političke svrhe.

Ova odlika dolazi nekoliko dana nakon što je evropski supervizor za zaštitu podataka pozvao na zabranu korišćenja Pegasus i drugih mobilnih špijunskih softvera u celom bloku. Prema prvim izveštajima Pegasus je bio prisutan u Mađarskoj i Poljskoj. Još u januaru su isplivali podaci da su kritičari poljske vladajući partije, među kojima je opozicioni poslanik Kšištofa Brejz, bili meta špijunskog softvera. Tekstualne poruke koje su ukradene sa telefona Kšištofa su procurele u javnost putem državne televizije. Nakon ovog skandala opozicija je izgubila izbore sa drastičnom razlikom.

Međutim, istraživači su ukazali da je Pegasus prisutan i u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji. Novo formirani odbor ima godinu dana za istraživanje i utvrđivanje činjenica.

Izvor: Techcrunch.com

The post EU pokrenula istragu o korišćenju špijunskog softvera od strane država EU first appeared on PC Press.Original Article