EU pokreće novu istragu protiv Apple-a, Mete i Google-a

0
53
eu-pokrece-novu-istragu-protiv-apple-a,-mete-i-google-a

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Apple, Meta i Google bi mogli da budu u problemu u Evropi zbog svojih pokušaja da se pridržavaju zakonu o digitalnim tržištima (DMA). Suština istrage je zabrinutost da kompanije Google, Alphabet i Apple nisu dali dovoljno dozvole „programerima aplikacija da besplatno usmeravaju potrošače na ponude izvan prodavnica aplikacija za čuvare vrata“.

PCPress.rs Image

Velika zabrinutost zbog nepoštovanja novog zakona

Evropska komisija je, uoči ovih istraga, nagovestila moguću istragu protiv Apple-a i Google-a. U januaru je Apple najavio niz izmena u App Store-u kako bi bio u skladu sa DMA, što je od njega zahtevalo da omogući alternativna tržišta aplikacija na iOS-u u EU i da dozvoli programerima da usmere korisnike na sisteme plaćanja trećih strana. U Apple-ova ažuriranja uključena je nova „naknada za osnovnu tehnologiju“ od 0,50 evra koju će programeri morati da plaćaju po korisniku godišnje nakon prvih milion instalacija aplikacije. Google takođe naplaćuje naknade programerima u EU ako zaobiđu Play prodavnicu.

Mnogi Apple-ovi rivali su kritikovali promene u App Store-u. Neki su kritikovali i naknade kompanije za plaćanja trećih strana u SAD. EU, što možda i nije iznenađujuće, pomno prati kako se kompanije koje podležu DMA pravilima pridržavaju njih. Vesti o širokoj istrazi stižu ubrzo nakon što je američko Ministarstvo pravde podnelo antimonopolsku tužbu protiv Apple-a. Vlada i više od deset država optužili su Apple za podsticanje monopola mobilnih aplikacija, tvrdeći da kompanija previše otežava konkurentima da se takmiče sa sopstvenim proizvodima i uslugama.

Prema zakonu, EU može kazniti kompaniju novčanom kaznom do 10% ukupnog godišnjeg prihoda, a do 20% za ponovljene prekršaje. Takve kazne mogle bi učiniti da 2 milijarde dolara koje je EU nedavno kaznila Apple zbog navodnog suzbijanja iTunes i Apple Music konkurenata poput Spotify-ja izgledaju kao džeparac.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.