Eternal Threads Pregled: Priča o manipulaciji vremenom koju ne želite da propustite

0
90

Šest osoba je mrtvo zbog požara u kući. Ali šta ako biste imali moć da vratite vreme i spasite ih?

To je veoma jednostavan – ali veoma potresan – zaplet Eternal Threads, igre koja dolazi iz Cosmonaut Studios i Secret Mode sledećeg meseca. Predstavlјa vas kao agenta, poslanog iz budućnosti, koji ima moć da promeni prošlost. Imate posla sa vrlo specifičnim događajem: požarom u kući u kojem je poginulo svih šestoro stanara kuće. Ali posećujući različite trenutke u vremenu od nedelјe koja je prethodila požaru, možda možete da sprečite da se to ikada dogodi.

Malo video igara ima tako zadivlјujuću radnju od samog početka kao Eternal Threads. Sposobnost promene prošlosti i spasavanja života? Računajte na nas. Još zadivlјujuća je činjenica da postoje stotine tačaka u vremenu koje možete da posetite, bilo kojim redosledom koji želite, dok pokušavate da složite šta se tačno dogodilo. Dok to radite, otkrićete živote šestoro lјudi koji su živeli u kući – i možda ćete otkriti nekoliko tajni dok napredujete.

Proveli smo dva sata sa Eternal Threads do sada, i očajnički želimo da igramo još. U ta dva sata, bili smo svedoci uselјenja novog ukućanina, samo nedelјu dana pre požara. Bili smo svedoci događaja u trenutku kada je izbio požar. Već smo uspeli da spasemo jednog od ukućana – ali samo tako što smo ostavili njegovog onesvešćenog partnera. Znamo da možemo da spasimo i sve ostale. Samo se otkriva kako. Ono što je posebno kul je da su drugi lјudi koji su takođe igrali dvočasovni pregled igre verovatno doživeli nešto drugačije od nas. To je radost što možete da uskočite u bilo kom trenutku. Da li počinjete od početka, ili radite unazad? Ili jednostavno skačete između nasumičnih tačaka u vremenu?

Eternal Threads Cosmonaut 1Kako god odlučite da prođete kroz mnoge vremenske oznake Eternal Threads, povremeno će vam biti ponuđen izbor da promenite događaje koji su se odvijali. Neki od njih mogu da budu beznačajni, ali neki od njih mogu da dovedu do novog lanca događaja koji se inače nikada ne bi dogodili. Na primer, da li stanovnik odvraća stanodavca da ne zove bivšeg u pijanom stanju ili dozvolјava da se to dogodi? I da li još jedan stanovnik jasno kaže njegovoj devojci da razmišlјa da se zaposli u inostranstvu? Jedan događaj sam po sebi možda neće direktno dovesti do požara u kući, ali može da izazove nešto drugo što se inače ne bi dogodilo. To je efekat leptira na delu.

Ono što je posebno zgodno je to što u bilo kom trenutku igre možete da pristupite vremenskoj mapi – hronološkoj vremenskoj liniji koja prikazuje sve događaje u koje možete da uskočite. Ovome ćete pristupiti svaki put kada želite da pogledate novu scenu. Ali ako napravite promenu, pritiskom na dugme pokazaće vam se tačno koji su događaji rezultat te odluke. Takođe možete da filtrirate da biste videli događaje koji se odnose samo na jednu osobu – što je korisno ako želite da se bavite određenom narativnom niti – i možete da čujete pregled događaja ako ne želite da se ponovo odigra u celosti.

Eternal Threads Cosmonaut 2Tokom većeg dela igre, vi ste samo posmatrač koji posmatra odjeke ovih događaja koji se odvijaju ispred vas. Ali i vi ste slobodni da istražite kuću. I, poput point i click avanturističke igre, moći ćete da pronađete neke korisne stvari – poput klјuča za pristup novom delu kuće – ili neke relevantne informacije koje vam pomažu da oslikate potpuniju sliku nečijeg života.

Eternal Threads je igra koja živi i umire na njenom narativu. Na kraju krajeva, ovo je priča o šestoro ukućana, njihovim odnosima i događajima koji su doveli do razornog događaja. Ako njihova priča nije zanimlјiva, onda igra neće privući vašu pažnju. Ali možemo sa sigurnošću reći da su se Eternal Threads vrlo brzo uvukle u nas. Svaki lik je dobro napisan i odlično izražen, osećajući se kao prava, uverlјiva osoba. Još bolјe – barem za nas, pošto i sami potičemo sa severa Engleske – smeštena je u naizgled običnoj gradskoj kući u Lankaširu. Retko se dešava da igra bude smeštena tako blizu kuće, i možda nam to pomaže da se osećamo malo više uloženo u priču.

Ipak, nije važno da li živite na drugoj strani okeana. Narativ Eternal Threads je veoma utemelјen, lјudski. Ubrzo ćete postati zabrinuti za neke od njegovih likova – i postati duboko sumnjičavi prema drugima. Ali kako god da ih osećate, prilično smo sigurni u jednu stvar: očajnički ćete želeti da saznate šta je izazvalo požar i kako da ga zaustavite. Eternal Threads se oblikuje kao nešto posebno, a ako uživate u iskustvima zasnovanim na naraciji, uverite se da je ovo na vašem radaru.

Eternal Threads dolazi na PC, PS4 i Xbox One 19. maja, a verzija za Switch dolazi kasnije tokom godine. Možete da isprobate demo na Steam-u od 2. maja.

Eternal Threads Pregled: Priča o manipulaciji vremenom koju ne želite da propustite was last modified: 19 maja, 2022 by Zoran Ristic

The post Eternal Threads Pregled: Priča o manipulaciji vremenom koju ne želite da propustite appeared first on ITNetwork.

Original Article