ESA predlaže bežični prijenos energije iz svemira

0
73

ESA planira istražiti ključne tehnologije potrebne da na Zemlju dovedemo sunčevu energiju iz svemira kroz svoju inicijativu SOLARIS. Jedna takva tehnologija – bežični prijenos energije – nedavno je demonstrirana u Njemačkoj pred publikom koja se sastojala od donositelja odluka iz njemačkih tvrtki i vlade.

Demonstracija je održana u Airbusovoj tvornici inovacija X-Works u Münchenu. Koristeći mikrovalno emitiranje, zelena energija se prenosila između dvije točke koje su predstavljale 'Svemir' i 'Zemlju' na udaljenosti od 36 metara.

Primljena energija korištena je za osvjetljavanje makete grada, proizvodnju zelenog vodika razdvajanjem vode te čak i za proizvodnju prvog bežično hlađenog piva s 0% alkohola u hladnjaku prije posluživanja publici.

Za radnu verziju svemirskog solarnog energetskog sustava, sateliti za solarnu energiju u geostacionarnoj orbiti skupljali bi sunčevu svjetlost stalno 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a zatim bi je pretvarali u mikrovalove niske gustoće snage kako bi ih sigurno emitirali do prijemnih stanica na Zemlji.

Uključena fizika znači da bi ti sateliti morali biti veliki, veličine nekoliko kilometara kako bi generirali ekvivalentnu snagu tipične nuklearne elektrane, a isto vrijedi i za skupljačke 'rektena' antene na Zemljinoj površini.

Postizanje ove vizije zahtijevalo bi tehnički napredak u područjima kao što su proizvodnja u svemiru i robotska montaža, jeftini fotonaponski sustavi visoke učinkovitosti, elektronika velike snage i formiranje radiofrekvencijskog snopa. Također će se poduzeti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili benigni učinci mikrovalova male snage na zdravlje ljudi i životinja te kompatibilnost sa zrakoplovima i satelitima.

Projekt SOLARIS će biti predložen europskom vijeću ministara nadležnih za pitanja svemira 22. i 23. studenoga, s idejom da se zemljama članicama omogući da donesu odluku o budućoj implementaciji svemirske solarne energije kao novog izvora čiste energije koja nadopunjuje postojeće obnovljive sustave za prikupljanje energije, pomažući Europi da postigne "Net Zero" emisije do sredine stoljeća.

Original Article