Epl priznao: Posustaje tražnja za ajfonima

Kompanija Epl priznala je da tražnja za ajfonima posustaje, potvrdivši time strahovanja investitora da je najprofitabilniji proizvod kompanije izgubio nešto od svog sjaja.

Kako izveštava agencija AP, priznanje je stiglo u formi pisma generalnog direktora Epla Tima Kuka upućenog akcionarima kompanije nakon zatvaranja berze u sredu.

Kuk je naveo u tom dopisu da će prihodi Epla za kvartal oktobar-decembar, koji uključuje i glavnu sezonu prazničnih kupovina, biti znatno ispod ranijih projekcija kompanije i prognoza analitičara, čije procene utiču na tržište akcija.

Epl sada očekuje prihode od 84 milijarde dolara za navedeni period.

Analitičari koje je anketirala agencija FaktSet očekivali su da će prihod Epla u tom kvartalu biti veći za oko devet procenata i da će iznositi 91,3 milijarde dolara.

Zvanični poslovni rezultati kompanije bi trebalo da budu objavljeni 29. januara.

Za celu 2018. godinu, kompanija sada očekuje niži prihod za 5,0 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Kuk je slabije pokazatelje pripisao uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava, i gde se Epl suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huavej i Sjaomi.

Pored toga, treba imati u vidu i rast trgovinskih tenzija između SAD i Kine koji je izazvao američki predsednik Donald Tramp uvođenjem carina na uvoz kineske robe vredne više od 200 milijardi dolara.

Kuk je takođe priznao da potrošači na drugim tržištima ne kupuju najnovije ajfone, lansirane prošle jeseni, u onoj meri u kojoj je to Epl očekivao, a jedan od faktora koji je na to možda uticao jeste početna cena od 1.000 dolara za te luksuzne uređaje.

Akcije Epla su pale sedam posto na 146,40 dolara na produženom trgovanju u sredu.

Inače, deonice ove kompanije su do sada već izgubile 32 procenta vrednosti u odnosu na najviši nivo početkom oktobra, kada su investitori još uvek polagali velike nade u nove modele ajfona.

Pred Eplom je sada veliki izazov – da nađe način da povrati poverenje Volstrita i napravi zaokret od strmoglavog pada koji je kompaniji za samo tri meseca zbrisao 350 milijardi dolara bogatstva, navodi AP.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Original Article