Encodya

0
260

Encodya je point i click avanturistička igra koja odiše toliko iskrenom ozbilјnošću da bi voleli da nam se više sviđa nego što nam se sviđa. Ne, doduše. Šarena je i moralno jednostavna, ali često previše tupa i nezgrapna da biste se osećali kao dete prilagođeno avanturama. U njemu se pominju Monkey Island i Day of the Tentacle, ali zagonetke nisu dovolјno pametne ili razigrane da bi mogle da ostanu zanimlјivi preokreti veteranskih naslova Lucasarts. Nedostaje mu raznolikost lokacije i oseća se skučeno i užurbano uprkos standardnih pet sati trajanja. Priča nije pokrenula puzzles, niti su puzzles odredile tempo priče. Osećamo se kao cinično čudovište zbog toga što ne uživamo u onome što je očigledno istinski i iskreni projekat strasti.

Sve smo to shvatili unapred, jer bi voleli da veći deo ostatka recenzije provedemo razgovarajući o tome šta nam se ovde dopalo. Nismo ponovo započeli Encodya-u. Na tržištu za cyberpunk point i klik? Naslovi Whispers of a Machine, Red Strings Club ili Technobabylon bi trebalo da budu vaše rešenje. Imate decu? Pokažite im Chuchel ili čak Monkey Island 3. Osim ako niste obožavatelј avanturističkih igara koji već nije jako uložen u Encodya, doduše jedinstveni izgled, ne vidimo da to izaziva veliku lјubav prema tom žanru.

Dobro, hajde da razgovaramo o nečemu lepom. Tina, Encodya-in devetogodišnji lјudski protagonista, samopouzdana je, prezgodna i vođena na načine koji su nas podsetili koliko igara je nepravedno pokrovitelјska u njihovom prikazivanju mladih likova. Apsolutno ne dozvolјava da siroče dođe do u distopijskoj metropoli i verovatno je već kodirala dok je Atreus još uvek gurao bojice u nozdrve.

EncodyaEncodya-in drugi glavni junak je robot po imenu S.A.M. Smešan je na način na koji to uspevaju svi roboti koji ne razumeju lјude, ali ih u svakom slučaju vole, a on je u potpunosti posvećen brizi o Tina-i. Takođe je prava cepidlaka zanjegove programe koji se pridržavaju zakona, sprečavajući ga da radi tipične stvari u avanturističkim igrama, poput plјačke. On je zapravo antiteza Futurama-inom Bender-u.

Tu dolazi do zamene likova. Tina-ini izgled za siročeta s ulice znači da ona nema nedoumica u vezi s krađom od lјudi. Ona, međutim, nije toliko tehnički spretna kao S.A.M. i one ne govori robotski. Moraćete da se menjate između njih dvoje često da biste napredovali u Tina-inoj misiji da dovrši misiju njenog odsutnog oca kako bi vratila dašak boje u svet.

EncodyaSam grad Neo Berlin je Blade Runner koji se susreće sa Futurama dystopia. To je više parodija nego komentar, ali sa daškom tragedije, poput zavisnika od sajber prostora koji lutaju ulicama poput zombija sa VR headset-ovima. Postavka sve to prilično približava onome što biste očekivali, ali postoji nekoliko lepih dodira. Salonska pevačica zaklјučana je ugovorom koji je primorava da prihvata zahteve za pesmom dok pluta u cevi na začelјu prlјavog restorana. Bilbordi obećavaju besplatne robote dadilјe svakom novom detetu. Bolno birokratski robot-recepcionar blokira ulaz u gradsku arhivu. Svaki od njih dokazuje da Encodya ima dobre ideje, samo ih treba više da bi se ulice Neo Berlina osećale kao deo mesta, a ne kao diorama.

GamePlayNa početku igre postoji izjava o odricanju odgovornosti koja kaže da Encodya ne namerava da kritikuje ili prikazuje bilo kakva specifična politička gledišta i da osuđuje bilo koju vrstu diskriminacije, čak i ako priznaje da sadrži stereotipe. Glavni negativac je imperijalistički nastrojeni gradonačelnik po imenu Rumpf. Proverili smo u ovo. To je nemačka reč za „trup“, kažu programeri, ništa drugo. Igra zaista želi da kritikuje strukture moći, kažu, ali nije zamišlјena kao alegorija. Ovo smo izneli jer osećamo da će većina lјudi uspostaviti najočigledniju vezu. Verujemo programerima na reč. Nismo protiv ismevanja podlih idiota, samo osećamo da postoje stotine zanimlјivijih načina za to.

U tom smislu, zaista bi mogli da uradimo bez zuba japanskog vlasnika restorana. Izjava o odricanju odgovornosti navodi da stereotipi mogu na njih da imaju smisla. Možda su naše veštine kritičkog razmišlјanja na pomolu, ali ovde nismo uspeli da ih nađemo.

Dobro, hajde da razgovaramo ponovo o nečemu lepom! Encodya-in OST je zaista nešto. Imamo pravilo da ne pokušavamp previše da pišem o muzici u recenzijama igara, jer ovde ionako možete da je slušate. Reći ću da ipak evocira Encodya-ine bolјe elemente; digitalnu humanost, dušu u mašini i prirodno svetlo na kraju bolesno neonsko osvetlјenog tunela. Ako je Encodya kao celina tako dobro pobudila ista ta osećanja, preporučili bi je bez oklevanja.

Encodya ima neke divne elemente – soundtrack, nekoliko zanimlјivih igara o distopijskoj fantastici i srž u osnovi priče – ali nezanimlјive puzzles, nedostatak ekološke raznolikosti i neupečatlјivo pripovedanje priča znače da ne možemo da ga preporučimo savremenicima.

Dobro

  • Zapanjujući OST
  • Nekoliko lepih preokreta u distopijskoj fikciji
  • Puno srca

Loše

  • Dosadne i tupave puzzles
  • Nekoliko okruženja
  • Priča jednostavno nije toliko zanimlјiva

Encodya was last modified: 21 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Encodya appeared first on ITNetwork.

Original Article