Elon Musk prodao deonice Tesle u vrednosti od 8.4 milijardi dolara

0
111

Elon Musk je ove nedelje prodao svoje deonice u Tesli u vrednosti od oko 8,4 milijarde dolara dok pokušava da prikupi novac za kupovinu Twittera, prema podnescima američke Komisije za hartije od vrednosti. Ovaj ekscentrični milijarde kaže da više neće prodavati akcije Tesle.

PCPress.rs Image

Prodao ukupno 9.7 miliona akcija

Musk je prodao većinu svojih akcija u utorak i sredu, prodavši 4,4 miliona akcija, pokazuju podnesci. Prodao je još 5,2 miliona akcija u četvrtak, nakon čega je tvitovao da se dalje ne planira prodaja Teslinih akcija. Cena Teslinih akcija je u utorak pala za 12 odsto i od tada je porasla za oko 4%.

Upravni odbor Twittera je 25. aprila prihvatio Maskovu ponudu od 54,20 dolara po akciji, ili 44 milijarde dolara, za potpunu kontrolu nad kompanijom. Bila je to ista cena koju je naveo u svojoj početnoj ponudi 14. aprila. Po završetku transakcije, Twitter će postati privatna kompanija. Dogovor još uvek zahteva odobrenje akcionara i regulatora.

Da bi finansirao posao, Musk je obećao da će obezbediti 25,5 milijardi dolara, uključujući i 12,5 milijardi dolazar u vrednosti akcija Tesle. Tesline akcije su izgubile oko 20 odsto vrednosti otkako je Musk otkrio svoj početni udeo u Twitteru, što je izazvalo pitanja investitora o neželjenim posledicama po njegovu kompaniju električnih automobila.

Musk je najveći Teslin akcionar, koji poseduje oko 17 odsto akcija kompanije, odnosno oko 175 miliona akcija ukupno. Musk je ranije prodavao velike serije akcija. Prošle godine je prodao 15 miliona akcija, vrednih više od 16 milijardi dolara, nakon što je anketirao svoje pratioce na Twitteru. Akcije proizvođača automobila pale su za 16 odsto u naredna dva trgovačka dana.

Tesla ima veoma promenljive akcije, ali pad od 12 odsto u utorak bio je njegov najgori dnevni pad od septembra 2020, kada je izgubio oko 21 odsto vrednosti. Neki investitori, uključujući samog Muska, sugerišu da je cena Teslinih akcija precenjena. Tržišna kapitalizacija kompanije je prešla 1 trilion dolara.

Izvor: The Verge

The post Elon Musk prodao deonice Tesle u vrednosti od 8.4 milijardi dolara first appeared on PC Press.Original Article